<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Legyen szó ingatlanvásárlásról, vagy bérletről, egyaránt az 50 négyzetméteres lakások után érdeklődnek leginkább a vevők, éljenek ők az ország bármelyik részén.

Az Otthon Centrum kedden tette közzé a második negyedévre vonatkozó ingatlanpiaci körképét, melyből kiderül, hogy az első negyedévben tapasztalt keresletélénkülés a végtörlesztés miatt előre hozott vásárlásnak köszönhető. Az átmeneti fellendülést támasztja alá az is, hogy a második negyedévben ez a lendület már nem tartott ki. "A makrogazdasági mutatók, a hitelkereslet, illetve kínálat szintje szintén nem támasztják alá a kereslet első negyedévben tapasztalt bővülését. Az előrehozott vásárlások miatt korrekció várható a piacon, ahogy ez a második negyedévben már látható is" - olvasható a közleményben.

Mindez annak ellenére is így alakult, hogy 2011 első félévéről 2012 első félévére árcsökkenés történt a piacon. A budapesti használt lakások négyzetméterára az előző évi 247 ezerről 230-ra csökkent, és hasonló tendencia figyelhető meg a keleti ország részben és Pest megyében is. Ezzel szemben Nyugat-Magyarországon 132 ezerről 135 ezerre drágult az ingatlanok négyzetméterára. Árnyaltabb a kép azonban, ha nem éves szinten, hanem az idei első és második negyedév között tapasztalt változásokat figyeljük meg. "A használt téglalakások piacán 2012 második negyedévében Budapest kivételével már minimális, 1-2 százalékos növekedést regisztráltunk, a fővárosban ezzel szemben 1 százalékos csökkenést tapasztaltunk. A panellakások piacán a végtörlesztés hatásai nem mutatkoztak. Sem az idei első félévet az előző év első félévhez viszonyítva, sem az idei második negyedévet az első negyedévhez viszonyítva nem tapasztaltuk az árak csökkenését, stagnálás jellemzi a panelpiacot. A használt téglaépítésű házak piacán csökkentek az átlagos négyzetméter árak az első negyedévről a második negyedévre" - részletezi a jelentés. A jövőre vonatkozó prognózis szerint az idei évben már nem csökkennek tovább az ingatlanok árai, bár ezt egy végtörlesztéshez hasonló külső hatás jelentősen befolyásolhatja. Ha ez nem történik meg, az árak emelkedése egyelőre nem lehet nagymértékű a szakemberek szerint.

Hiába vannak alacsonyan az árak, csak ritkán történik meg az adásvétel az eredeti áron. Az Otthon Centrum a teljes árengedmények nagyságát is figyelemmel kíséri, ez alapján pedig megállapítható, hogy átlagosan egy százalékkal növekedett egy év alatt az elengedett összeg mértéke. "2010-től a legnagyobb teljes árengedmény szinteket Pest megyében mértük, ami jól tükrözi a budapesti agglomerá­ciós piac az átlagosnál fagyosabb állapotát. A sikeres értékesítéshez az eladók az agglomerációban kényszerültek a legnagyobb árcsökkentésre" - derül ki a felmérésből. "Amennyiben a teljes árengedményt felbontjuk a szerződéskötéskor elért áralkura, illetve a kínálati ár csök­kenéseire, jól látható, hogy főleg a kínálati árból adott engedmények növelték meg a teljes árengedmény mértékét. Ez azt jelenti, hogy az eladók kezdetben kialakított árelképzelései egyre jobban eltérnek a piaci áraktól, amit még az értékesítési folyamatban korrigálnak".

50 négyzetméteres lakások a kelendők országszerte

A téglalakások közül Budapesten a 11 milliós 40-50 négyzetméteres lakások, a keleti megyékben a 6 milliós 50 négyzetméteres, valamint a 9 milliós 50-60 négyzetméteres, a nyugati országrészben pedig a 8 milliós 50 négyzetméteres és a 13 milliós 60 négyzetméteres lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt.

A panellakások piacán a fővárosban a 8 és 9 millió közötti 50 négyzetméteres lakások voltak a legkeresettebbek a második negyedévben. Az ország keleti felében a 6-7 milliós 50-60 négyzetméteres, míg a nyugati felében a 7-8 milliós 50 négyzetméteres panellakások keltették fel a legtöbb lakáskereső érdeklődését.

A téglaépítésű lakások szegmensében oszlik meg a kereslet a legszélesebb sávon. Budapesten a 2 milliós házrésztől kezdve az 50 milliónál drágább családi házakra is mutatkozik kereslet. Pest megyében szintén ilyen széles tartományban oszlik meg a kereslet, az Otthon Centrum  5 millióstól az 50 milliót meghaladó vételárú házakra regisztrált keresőket. Keleten 3 és 30 millió között, nyugaton pedig 2 milliótól 50 millióig kerestek téglaépítésű házakat a potenciális vevők.

Emelkedtek idén a bérleti díjak

2011 első félévéről 2012 első félévére a téglaépítésű lakások átlagos bérleti díjai, országos viszonylatban növeked­tek, igaz így is csak a 2009-2010-es időszakra jellemző, 1400 forintos négyzetméterenkénti szint közelébe kerültek. A panellakások esetében az elmúlt egy évben stagnálást tapasztaltak a szakemberek az Otthon Centrumon keresztül bonyolított bérbeadásoknál. A téglaépítésű házak bérleti díja azonban tovább csökkent 2011 első félévéről 2012 első félévére.

A fővárosban a legtöbb érdeklődés az 55-65 ezer forint közötti havi bérleti díjú ingatlanok iránt mutatkozott a kiadó téglalakások piacán. Ezért a bérleti díjért 25 és 65 négyzetméter közötti lakásokat lehet bérbe venni. A legtöbben azonban az 50 négyzetméter körüli kiadó lakások után érdeklődtek. A kiadó panellakások piacán a legtöbb érdeklődő szintén a 60 ezer forint körüli bérleti díjon kínált lakásokra jelentkezett. Ezek 50, illetve 60 négyzetméter körüli ingatlanok. Keresett volt még az 45-55 ezer forint között kínált albérlet szegmens is a panellakások közül, ezek főleg 50 négyzetméter körüliek. Hasonló trend figyelhető meg az ország keleti, illetve nyugati részében is:
"az ország nyugati felében, a kiadó téglalakások szegmensében, a legtöbb érdeklődést az 50 ezer forint körüli (45-55 ezer forint), illetve a 40 ezer forint körüli (35-45 ezer forint) kiadó házak generálták. A keleti országrészben pedig a legtöbb érdeklődést szintén az 50 ezer forint körüli (45-55 ezer), illetve a 40 ezer forint körüli kiadó lakások generálták.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.