2008. június 20. 08:04

Ma reggel áttörte a 240-es lélektani határt a forint az euróval szemben, most várhatóan meg sem áll 236-ig. Az MNB nem teheti meg, hogy hétfőn nem emel kamatot, mert akkor rögtön visszaugorhat a magyar deviza árfolyama a 240-es szint fölé.

Hetek óta ostromolta a forint a 240-es lélektani szintet, melyet végül ma reggel sikerült áttörnie. Az erős forint kifejezetten jót tesz az államnak, persze ehhez az kéne, hogy hosszútávon tovább tudjon erősödni a magyar fizetőeszköz. Jól járnak a devizahitelesek is, ugyanakkor az exportőrök és a turisztikai vállalkozások általában ilyenkor kezdenek panaszkodni.

"Ma reggel sikerült áttörni a 240-es szintet, délelőtt 239,50 körül stabilizálódott az euró/forint árfolyam. Valószínűleg nagy küzdelem lehetett a piacon az opciós limitek miatt, ezért vélhetően magas volt a forgalom a forint piacán" - mondta el kérdésünkre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte most 236-ig nincs újabb akadály a forint előtt, utána viszont törvényszerűen kicsit gyengülhet, 238-239 közötti szintre állhat be. Az elemző hozzátette: a 240 inkább csak egy lélektani szint volt, mivel az árfolyamsáv februári eltörlése előtt ez volt a sáv széle.

A további erősödéshez az kell, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn emelje a kamatot, azonban a jelenlegi viszonyok között egyszerűen nem teheti meg, hogy nem emel - mondta el a szakember. Minden piaci elemző kamatemelésre vár, pedig ritka az, amikor az elemzők szinte száz százaléka egyetért valamiben. A legtöbben 25 bázispontos szigorítást várnak, de néhányan elképzelhetőnek tartanak egy 50 bázispontos emelést is.

Az elmúlt napok forinterősödését sok pozitív tényező együttállása okozta: a hét elején a Fed és az EKB vezetői beszéltek arról, hogy nem kell komolyabb kamatemelésekre számítani, ez megnyugtatta a piacokat. Szerdán reggel még 248 körül volt a forint/euró árfolyam, majd bejelentették, hogy a Mercedes hazánkban építi meg kelet-közép-európai gyárát, ez újabb lökést adott a magyar devizának. Tegnap reggel a májusi béradatok megjelenése után szinte biztossá vált a hétfői kamatemelés, ez tovább erősítette a forintot.

"A Magyar Nemzeti Banknak kifejezetten érdeke a forinterősödés, hiszen a deviza hosszútávú erősödése nélkül nem lehet az inflációt letörni. Emellett kifejezetten előnyös az államháztartásnak, Magyarországnak ugyanis mintegy 4400 milliárd forintnyi devizaadóssága van. Ha mondjuk 10 százalékkal erősödne a forint, az rögtön 400 milliárddal csökkentené az államadósságot" - fejtette ki Suppan Gergely. Szerinte a külső inflációs sokkokat (olaj- és élelmiszerárak) is a forint erősödésével lehet csak kivédeni.

"Ha tartósan erősödni tudna a forint mondjuk a 230-as szint környékére, akkor az jó hatással lehetne az inflációra, az MNB sem kényszerülne több kamatemelésre, sőt lassan kamatcsökkentések jöhetnének" - véli Suppan Gergely.

A forint erősödésével általában az exportőrök szoktak rosszul járni, de Magyarországon az exportőrök általában külföldi multik, akik a nyersanyagot is importból szerzik be - vélekedett a Takarékbank szakembere. "Hagyományosan rosszul jár a forint erősödésével az agrárium és a turizmus. A mezőgazdaság viszont jelentős üzemanyag-fogyasztó, így hosszútávon a benzinár csökkenése miatt nekik is jó az erős forint" - tette hozzá Suppan.