2010. augusztus 4. 07:59

A legnagyobb francia és az egyik legnagyobb európai biztosító, az AXA 944 millió eurós adózott eredményt jelentett szerdán az első félévről, 29 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 1,323 milliárdnál.

Az elemzők 1,24 milliárd eurót vártak az idei első félévről.

Ennek ellenére a cégnél kitűnőnek minősítették a félévet, ugyanis a visszaesést egy 1,478 milliárd eurós egyszeri tétel okozta, a nagy-britanniai életbiztosítási részleg júniusi eladásából elszámolandó veszteségre való tartalékképzés. Enélkül az adózott eredmény 81 százalékkal meghaladta volna a tavalyi első félévit.

A bevétel 49,925 milliárd euró volt, 3,1 százalékkal több a tavalyi első félévi 48,414 milliárdnál.

Az AXA Magyarországon kereskedelmi banki fiókteleppel, biztosítóval, alapkezelővel, szolgáltató céggel, nyugdíj- és egészségpénztárral van jelen.

Az AXA már tavaly túlesett a pénzügyi-gazdasági válságon: 3,606 milliárd euró volt az adózott eredménye, majdnem négyszer több a 2008-as 923 milliónál.

Az előző évben, 2008-ban 84 százalékkal csökkent a profit, amelyet nagyrészt 2,588 milliárd eurós, úgynevezett nem realizált veszteség okozott, zálogjoggal támogatott értékpapírok, részvények és vállalati kötvények leértékelődése, illetve fedezeti intézkedések formájában.

Tavaly már felértékelődtek a cég portfolió-befektetései, miközben a biztosítási üzletmenet még gyenge volt. Ám a profit így is jócskán elmaradt a 2007-es 5,666 milliárdtól. Az AXA profitja 2007-ig folyamatosan növekedett.

Az AXA díjbevétele tavaly 3 százalékkal 90,124 milliárd euróra csökkent.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.