2011. december 5. 09:22

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 1,47 milliárd forintért értékesítette az FHB Szolgáltató Zrt.-t a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. részére BIF Nyrt. részvényekért cserébe, az ügylet által az FHB Bank 10 százalékos részesedést szerzett a tőzsde "B" kategóriájában forgó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatások szerint a vevő 2.583.480 darab BIF törzsrészvénnyel fizet.

Mivel az FHB Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő immateriális javak kikerülnek az FHB bankcsoportból a csoport szavatoló tőkéje várhatóan több mint 9 milliárd forinttal nő.

Az FHB Szolgáltató Zrt. 2011. december 1. napjával cégnevet is változtat, de a megkötött szerződések alapján  továbbra is nyújt informatikai szolgáltatásokat az FHB bankcsoport részére.

A Spéder Zoltán, a BIF Nyrt. igazgatótanácsának elnöke tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. részvényenként 569 forintos árfolyamon adta el a BIF részvényeket az FHB Banknak, tőzsdén kívüli ügylet keretében. A zrt. tulajdona ezáltal 25 százalékról 15 százalékra csökkent a BIF Nyrt.-ben, Spéder Zoltán közvetett részesedése pedig 25-ről 16,6 százalékra csökkent.

Az FHB-hoz került 10 százaléknyi BIF-részvényre a 2011. december 1-jén kötött opciós megállapodás alapján vételi jogot szerzett a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. és az ugyancsak Spéder Zoltán irányítása alá tartozó A64 Vagyonkezelő Kft.

MTI