TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. április 14. 12:41

Az idén 30 százalékkal emelkedhet az acél ára, ami az euró gyengülésével együtt jelentősen ronthatja az európai autógyártók üzemi eredményét a Credit Agricole Corporate and Investment Bank elemzése szerint.

A francia Credit Agricole csoport vállalatfinanszírozási és befektetési bankja - amely korábban a Calyon Bank nevet viselte - elemzésében azt írja, hogy az autóipar számára kulcsfontosságú nyersanyagok árának több mint fél éve tartó folyamatos emelkedése és az euró dollárral szembeni gyengülése miatt akár 80 százalék körüli mértékben visszaeshet, a roncsprémium programok kifutásával eleve nehéz helyzetbe került autógyártók adózás és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT).

Az autókba beépített nyersanyagok árából átlagosan 60-65 százalékot tesznek ki az acélköltségek, a nyersanyagköltség pedig a végtermék - az autó - költségének hozzávetőleg 7 százalékát adja. Az alacsony árrés miatt azonban a nyersanyagok ármozgása jelentős hatást gyakorolhat a gyártók EBIT-eredményére.

Az elemzés szerint az acél árának idei, várható 30 százalékos emelkedésének hatását fokozza az euró további gyengülése a dollárral szemben, mert az acélügyleteket dollárban számolják el. A francia társaság szekértői szerint főként a kis- és középkategóriás modellekben erős gyártók, elsősorban a Peugeot és a Renault járhat rosszul.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.