2010. április 14. 12:41

Az idén 30 százalékkal emelkedhet az acél ára, ami az euró gyengülésével együtt jelentősen ronthatja az európai autógyártók üzemi eredményét a Credit Agricole Corporate and Investment Bank elemzése szerint.

A francia Credit Agricole csoport vállalatfinanszírozási és befektetési bankja - amely korábban a Calyon Bank nevet viselte - elemzésében azt írja, hogy az autóipar számára kulcsfontosságú nyersanyagok árának több mint fél éve tartó folyamatos emelkedése és az euró dollárral szembeni gyengülése miatt akár 80 százalék körüli mértékben visszaeshet, a roncsprémium programok kifutásával eleve nehéz helyzetbe került autógyártók adózás és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT).

Az autókba beépített nyersanyagok árából átlagosan 60-65 százalékot tesznek ki az acélköltségek, a nyersanyagköltség pedig a végtermék - az autó - költségének hozzávetőleg 7 százalékát adja. Az alacsony árrés miatt azonban a nyersanyagok ármozgása jelentős hatást gyakorolhat a gyártók EBIT-eredményére.

Az elemzés szerint az acél árának idei, várható 30 százalékos emelkedésének hatását fokozza az euró további gyengülése a dollárral szemben, mert az acélügyleteket dollárban számolják el. A francia társaság szekértői szerint főként a kis- és középkategóriás modellekben erős gyártók, elsősorban a Peugeot és a Renault járhat rosszul.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.