<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az idén 30 százalékkal emelkedhet az acél ára, ami az euró gyengülésével együtt jelentősen ronthatja az európai autógyártók üzemi eredményét a Credit Agricole Corporate and Investment Bank elemzése szerint.

A francia Credit Agricole csoport vállalatfinanszírozási és befektetési bankja - amely korábban a Calyon Bank nevet viselte - elemzésében azt írja, hogy az autóipar számára kulcsfontosságú nyersanyagok árának több mint fél éve tartó folyamatos emelkedése és az euró dollárral szembeni gyengülése miatt akár 80 százalék körüli mértékben visszaeshet, a roncsprémium programok kifutásával eleve nehéz helyzetbe került autógyártók adózás és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT).

Az autókba beépített nyersanyagok árából átlagosan 60-65 százalékot tesznek ki az acélköltségek, a nyersanyagköltség pedig a végtermék - az autó - költségének hozzávetőleg 7 százalékát adja. Az alacsony árrés miatt azonban a nyersanyagok ármozgása jelentős hatást gyakorolhat a gyártók EBIT-eredményére.

Az elemzés szerint az acél árának idei, várható 30 százalékos emelkedésének hatását fokozza az euró további gyengülése a dollárral szemben, mert az acélügyleteket dollárban számolják el. A francia társaság szekértői szerint főként a kis- és középkategóriás modellekben erős gyártók, elsősorban a Peugeot és a Renault járhat rosszul.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.