Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A bank alapszabályának módosítását javasolja az OTP Bank igazgatósága a részvényeseknek az április 29-re összehívott közgyűlésen. A módosítási javaslatok a szabályozott piacra bevezetett részvények forgalomban tartásának megszüntetésére vonatkozó jogszabályi változásokkal kapcsolatos kötelező módosításokat vezetik be, megszüntetik az audit bizottságot, ezzel egyidejűleg módosítják a felügyelő bizottságra (fb) vonatkozó szabályokat, továbbá felhatalmazzák az igazgatóságot az alapszabály módosítására.

A módosító javaslatok szerint, amennyiben a közgyűlés napirendjén a részvények valamennyi szabályozott piacról való kivezetésére vonatkozó előterjesztés szerepel, akkor a megismételt közgyűlés ebben a napirendi pontban akkor határozatképes, ha azon a szavazásra jogosító részvények által megtestesített szavazatok több mint felét képviselő részvényes jelen van. A döntésnél a többszörös szavazati jogot megtestesítő részvények egy szavazatot képviselnek.

A részvény szabályozott piacra történő bevezetésére vonatkozó döntés, és a részvény kivezetéséről szóló döntés - feltéve, hogy a részvényt más szabályozott piacon forgalmazzák (átvezetés) az igazgatóság kizárólagos hatáskörébe tartozik.

A módosítási javaslat az indoklás szerint a tavaly módosított tőkepiaci törvénynek (Tpt.) való megfelelést szolgálja.

A javaslat ismerteti, hogy a Tpt. a tőzsdére bevezetett részvény forgalomban tartása megszüntetésének két formáját szabályozza: kivezetés esetén a részvény forgalomban tartása valamennyi szabályozott piacon megszünik, átvezetés esetén csak az adott szabályozott piacon, feltéve hogy a részvényt más szabályozott piacon forgalmazzák. Az átvezetésről az igazgatóság jogosult dönteni. Annak érdekében, hogy az igazgatóság a jövőben e jogával ténylegesen élni tudjon, szükséges az is, hogy a részvények szabályozott piacra történő bevezetéséről is ez a szerv dönthessen - tartalmazza az indoklás.

A törvényi előírások szerint a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében nem kötelező az audit bizottság létrehozása, ha az fb összetételére, tagjainak összeférhetetlenségére, valamint hatáskörére vonatkozó rendelkezések megfelelnek a törvényi rendelkezéseknek.

Az audit bizottság megszüntetése a javaslat szerint a társaság szervezetrendszerének egyszerűsítését célozza. Az audit bizottság tagjai jelenleg is az felügyelő bizottság független tagjai közül kerülnek ki. Az fb megnövekedett ügyterhére tekintettel, illetve annak érdekében, hogy a munkavállalói érdekképviselet jogszabályi feltételeinek érvényesítése mellett a független tagok számára vonatkozó előírásnak a társaság folyamatosan meg tudjon felelni, a felügyelő bizottság tagjainak minimális létszámát 5 főben határozná meg az alapszabály.

Az alapszabály a módosítási javaslat szerint felhatalmazná a igazgatóságot az alapszabály módosítására a társaság cégnevének, székhelyének, telephelyeinek és fióktelepeinek, valamint a társaság tevékenységi köreinek módosítására a főtevékenység megváltoztatását kivéve, és ezzel összefüggésben az alapszabály módosítására. Ezt azzal indokolja az igazgatóság, hogy a társaság ezáltal megtakaríthatja a közgyűlés összehívásával, ülésezésével kapcsolatos költségeket, és mentesülhet a felesleges adminisztratív terhek alól e technikainak minősülő döntések meghozatalakor.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.