2007. október 17. 11:14

 

Az ázsiai piacok hihetetlen magasságokban tanyáznak már hetek óta. A konszenzusos gondolatok ezekre a piacokra a következők:

- A lakosság sokkal fiatalabb, és a vagyonosodás miatt a gazdasági növekedés jelentős lesz még a további tíz évben is (ez valamelyest hasonlít az USA "baby-boomjára" és annak gazdasági hatására).
- A vagyonosodás miatt egyre nőnek a megtakarítások is (nem csak a fogyasztás), és egyre többen fektetnek be a tőzsdékre, azaz ez majd támaszt adhat az árfolyamoknak is.
- A gazdaság állapota sokkal egészségesebb: kevesebb adósság, nagyobb nemzeti banki valutatartalék és a legtöbb országban pozitív folyó fizetési mérleg:


Persze az érveket a végletekig lehetne sorolni, de azt hiszem, mindenkinek világos lehet már ez - főleg, hogy a médiából mást sem hallani.


Ha azonban megnézzük, mennyi minden van beárazva a sok pozitívumból, be kell vallanunk, hogy elég sok. Az ázsiai piacok (általában az emerging market piacok) sokáig alulértékeltek voltak. Mint azt a következő UBS elemzés is mutatja, átértékelésük nagyjából 2000-2003-ban kezdődött, amikor a G7 piacok is fordultak.


Számomra elég meggyőző a UBS elemzése, hiszen olyan nominális és reálindikátorokat használ mint a P/E, P/B, P/CF (illetve ezek reál változatai, ahol kell). Ezek használatával a számviteli trükkök kiküszöbölhetőek. Az indikátor alapján az ázsiai piacok lassan elérik a harminc százalékos túlértékeltségi szintet. Ha megnézünk egyedi részvényeket, ijesztő képet kapunk: kedvencem egy indonéziai szénbánya, mely idén megötszöröződött, és egy hete függőlegesen megy... Sok ilyen chart van: ha megnézünk egy hosszú távot grafikont, akkor látható ,hogy a görbék meredeksége egyre nő, míg mostanra függőlegesek lettek. Ez eddig SOHASEM tartott sokáig, szóval a korrekció igen csak a küszöbön van... Persze nem lehet előre megjósolni, mikor fog ez bekövetkezni, de az esélye rég volt nagyobb, mint most. Ha mindehhez hozzávesszük az agyoncsépelt konszenzus tradet: short S&P long Ázsia, akkor ez az eufória és fülledt levegő még inkább fojtóvá válik...

Mi a mondandó: Ázsia vélhetően továbbra is igen fontos lesz a világgazdaság szempontjából, és továbbra is érdemes lesz felülsúlyozni. De a jelenlegi relatív és abszolút értékeltségi szintek óvatosságra intenek... engem mindenképp.