2p

Négyzetméterenként körülbelül 270 ezer forintba kerül az első magyar aktív készház, amely - éves szaldóban - több energiát termel, mint amennyit felhasznál - a házat az építője, a Grand-Ács Kft. mutatta be szerdán a Construma kiállításon a sajtónak.

Molnár Szabolcs ügyvezető elmondta, hogy cégük egy négyzetméter hagyományos hőszigetelésű és gépészeti berendezéssel felszerelt készházat négyzetméterenként 130-160 ezer forintért szállít és szerel össze kulcsra készen. A Pilisszentivánon hamarosan elkészülő épület egy, az átlagosnál jobban hőszigetelt passzív ház. Ez azt jelenti, hogy az éves fűtési-hűtési energiaigénye nem több négyzetméterenként 15 kilowattóránál. Így a ház fajlagos ára 200 ezer forint. Ehhez járulnak azok a gépészeti berendezések, amelyek aktívvá teszik az épületet.

A rendszer része egy 40 négyzetméter felületű, áramtermelő napelem, a melegvizet előállító 6 négyzetméteres napkollektor, valamint a szellőztető-fűtő berendezés. Ennek lényege, hogy a friss a levegőt a kertben 2 méter mélyen lefektetett 100 méter hosszú csövön - talajkollektoron - át viszi be a házba, amely így mínusz 15 fokban is plusz 5 fokos. Ezt a kiszívott használt levegő - hőcserélőben - 15 fokosra melegíti elő, és a helyiségekben lévő befúvónyílásokba épített elektromos fűtőpatronok melegítik tovább, ha szükséges.


A napelemek - éves szaldóban - több áramot termelnek, mint amennyit a ház a fűtésre, hűtésre, világításra és a háztartási eszközök működtetésére elfogyaszt. A többletet a rendszer átadja az áramszolgáltatónak, illetve amikor szükséges, akkor a hálózatból vételez áramot.

Molnár Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy a Grand-Ács Kft. esztergomi telephelyén májustól üzemel az új, nagyrészt automatizált készház gyár. Az üzemben évi 100-120 darab 120-150 négyzetméteres családi ház állítható elő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!