TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Négyzetméterenként körülbelül 270 ezer forintba kerül az első magyar aktív készház, amely - éves szaldóban - több energiát termel, mint amennyit felhasznál - a házat az építője, a Grand-Ács Kft. mutatta be szerdán a Construma kiállításon a sajtónak.

Molnár Szabolcs ügyvezető elmondta, hogy cégük egy négyzetméter hagyományos hőszigetelésű és gépészeti berendezéssel felszerelt készházat négyzetméterenként 130-160 ezer forintért szállít és szerel össze kulcsra készen. A Pilisszentivánon hamarosan elkészülő épület egy, az átlagosnál jobban hőszigetelt passzív ház. Ez azt jelenti, hogy az éves fűtési-hűtési energiaigénye nem több négyzetméterenként 15 kilowattóránál. Így a ház fajlagos ára 200 ezer forint. Ehhez járulnak azok a gépészeti berendezések, amelyek aktívvá teszik az épületet.

A rendszer része egy 40 négyzetméter felületű, áramtermelő napelem, a melegvizet előállító 6 négyzetméteres napkollektor, valamint a szellőztető-fűtő berendezés. Ennek lényege, hogy a friss a levegőt a kertben 2 méter mélyen lefektetett 100 méter hosszú csövön - talajkollektoron - át viszi be a házba, amely így mínusz 15 fokban is plusz 5 fokos. Ezt a kiszívott használt levegő - hőcserélőben - 15 fokosra melegíti elő, és a helyiségekben lévő befúvónyílásokba épített elektromos fűtőpatronok melegítik tovább, ha szükséges.


A napelemek - éves szaldóban - több áramot termelnek, mint amennyit a ház a fűtésre, hűtésre, világításra és a háztartási eszközök működtetésére elfogyaszt. A többletet a rendszer átadja az áramszolgáltatónak, illetve amikor szükséges, akkor a hálózatból vételez áramot.

Molnár Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy a Grand-Ács Kft. esztergomi telephelyén májustól üzemel az új, nagyrészt automatizált készház gyár. Az üzemben évi 100-120 darab 120-150 négyzetméteres családi ház állítható elő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.