3p

Az első negyedév visszaesése után április és június között bíztatóan nőtt a magyar lakáspiac, de az első félévben így is 11 százalékkal kevesebb lakás kapott építési engedélyt, mint 2007 első hat hónapjában - olvasható az AL Holding elemzésében.

Az idei első félévben 34 új beruházás kapott engedélyt, melyekben összesen 2672 lakás épül majd meg, a készlet viszont jelentősen nőtt: az eddigi mintegy 1500 helyett most több mint 2000 eladatlan lakás van a fővárosban.

A használatba vett lakások száma 2007-ben az egész évet figyelembe véve 17 százalékkal nőtt, idén az első hat hónapban viszont az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékos volt a visszaesés. Az első negyedévben csak enyhe volt a visszaesés, a második negyedévben viszont 37,1 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma.

Az építkezések az országos átlaghoz képest Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben (-25%) ezen belül a többszintes, többlakásos építkezéseknél 30 százalékos, a lakóparkoknál 34 százalékos a csökkenés.

A kiadott építési engedélyek száma ellentétesen alakult az első két negyedévben: az év első három hónapjában 32,1 százalékos volt a csökkenés, ezt kompenzálta kissé az második negyedév 16,9 százalékos emelkedése. Összességében 11 százalékkal kevesebb lakásra adtak ki építési engedélyt, mint 2007 első hat hónapában.

Az egy beruházásra jutó átlagos lakásszám az eddigi 24-ről átlagban 19.re csökkent az első félévben, ugyanakkor a lakások alapterülete tovább nőtt. egy évvel ezelőtt még a lakások kétharmada 60 négyzetméternél kisebb volt, most ez az arány már csak 52,3 százalék. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a használatba vett lakások esetében is: 2007 első félévébenaz átlagos alapterület 62,2 négyzetméter volt, idén ez 72,2 négyzetméterre emelkedett.Az alapterület további emelkedése várható a közeljövőben, mivel idén az első hat hónapban már átlagosan 80 négyzetméteres lakásokra kértek építési engedélyt.

A lakáskínálat nem változott számottevően egy év alatt: jelenleg 9087 új lakás vár vevőre, ez mindössze 0,9 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év végén. Budapesten belül továbbra is a XIII. kerületben kínálják a legtöbb lakást, a fővárosi kínálat 18 százaléka itt található. A kínálat egyébként is koncentrált, a lakások 60 százalékán öt kerület (III., VIII., XI., XIII. és XIV.) osztozik, a többi kerültre marad az ingatlankínálat 40 százaléka.

A kínálaton belül megnőtt az azonnal költözhető lakások aránya, melyek már elkészültek. 2005 óta ezeknek a száma 1500 körül stabilizálódott, most az első félévben viszont 2000 fölé emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy jelentősen visszaesett a lakásvásárlási kedv, az idei első félévben közel 40 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint 2007 első hat hónapjában. A negyedéveket vizsgálva azonban pozitív tendencia figyelhető meg: az első negyedéves 43 százalékos csökkenés után április és június között 35 százalékkal csökkent az eladott lakások száma.

Habár számos, jelenlegi a reálfolyamatokban mért adat kedvezőtlen képet mutat, a jövőt előrejelző mutatók – az AL Holding szerint - optimizmusra adhatnak okot: a GKI indexben jelentős javulás látszik a lakosság és a beruházók várakozásaiban, valamint az építési engedélyek növekvő száma és a mélypontról elmozduló értékesítés is kedvező irányú piaci elmozdulását vetíthet előre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!