3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Év végéig átlagosan 10 százalékkal drágulhatnak az építési anyagok, ám az új törvényi módosításoknak köszönhetően egyes termékek ára ennél is többel emelkedhet, így egy-egy magánerős házépítésnek milliókkal is megugorhat az ára.

Az osztrák-magyar érdekeltségű Leier csoport előrejelzése szerint a legnagyobb mértékben a cserép, a tégla és a cement ára nő majd idén decemberig. Az építőipari szereplők ugyan több lépcsőben emelik az árakat, mégis szeptember után egyes minőségi termékek ára 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedhet.

Az árak emelkedésének egyik oka, hogy szeptember elsejétől életbe lép az a jogszabály-módosítás, amelynek köszönhetően kevesebb rossz minőségű lakás épülhet Magyarországon. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) szigorításának köszönhetően élhetőbb, de drágább lakóparkok, családi házak épülhetnek az országban.

Az elemzés szerint: a következő években megépülő lakóparkok, házak csendesebbek lesznek, mert az Étv. új módosítása kimondja, szeptembertől a zajvédelem miatt a lakóingatlanokat az autópályáktól legalább 250 méterre kell felépíteni illetve az országos főúttól 50 méteren belül nem lehet a házakat felhúzni.

Szeptembertől már 10 méteres szintkülönbség esetén is liftet kell építeni a házakba és várhatóan megoldódnak a parkolási problémák is. Eddig a parkoló helyek gyakran kicsik voltak, az új szabályozás szerint viszont a gépjárműtároló nagyságának el kell érnie a 2.75 métert. Várhatóan a nappalik is nagyobbak lesznek. Az új otthonok legalább egy szobájának alapterületének nagysága el kell, hogy érje a 17 négyzetmétert. A változások következtében a lakások kényelmesebbek és egészségesebbek lesznek, és egyre több ház épül majd minőségi alapanyagokból. Mindez ugyanakkor a lakáspiac további lassulásához vezet, hiszen a lakások ára emelkedni fog.

Mindez azt jelenti, 2008 végére a vártnál is jelentősebb áremelkedésre kell felkészülniük a vevőknek. Az építőipari cégek több szakaszban hajtják végre az áremeléseiket, melyek átlagosan 10 százalékot tesznek majd ki. A következő hetekben a tüzép-telepeken nagy roham várható, mert sokan úgy vélik, érdemes az áremelés előtt építési anyagokat venniük ha még olcsón akarják a házhoz való termékeket beszerezni. A legnagyobb mértékben az előállításhoz nagy energiát igénylő (villany, gáz, stb) termékek, például a cserép és a tégla, ára szökik majd fel.

Komlós Andor, a Leier cég ügyvezető igazgatója szerint: mindez azt eredményezi majd, hogy sokan előbbre hozzák vásárlásaikat, hiszen egy magánerős építkezés esetén, átlagosnak mondható 18-20 milliós házépítés szeptember után mintegy kétmillió forinttal kerülhet többe, mint az elmúlt időszakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!