2018. február 2. 13:25

Pénteken 8000 dollár alatt is járt a Bitcoin árfolyama, amire tavaly november óta nem volt példa.

Úgy tűnik a kriptománia kezd lecsengeni, ezt jelzi, hogy a decemberi-januári rekordszintekhez képest az összes nagyobb eszköz jócskán vesztett értékéből. A legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin például december közepén megközelített a 20 ezer dolláros szintet. Onnan azonban viszonylag gyorsan visszaesett előbb a 15, majd a 12 ezer körüli szintre. A héten már benézett 10 ezer alá az eszköz, ám onnan még vissza tudott kapaszkodni. A pénteki újabb eladási hullámban az árfolyam 8000 dollár alá is beesett, igaz később némileg korrigált a Bitcoin, és megközelítette a 8500-as szintet. Az elmúlt hét napban így is értékének negyedét veszítette el a leghíresebb kriptovaluta.

Más kérdés, hogy a Bitcoin egy hetes periódusban még relatív keveset veszített, hiszen vannak olyan eszközök, amelyek ennél jóval többet veszítettek. A Ripple, a harmadik legnagyobb összértékű eszköz például 44 százalékot zuhant. Míg kapitalizációját tekintve ötödik Cardano értéke megfeleződött, ahogy 50 százalék feletti zuhanást mutat a Stellar és a TRON is.

A minap írtunk arról, hogy február második felében dobják piacra a venezuelai csodafegyver, az El Petro. Az állami kriptovaluta elvileg olajfedezettel rendelkezik, ami persze óriási blöffnek tűnik egy olyan országban, ahol egyrészt mindent államosítottak, másrészt az ebből fakadó tőke és szakértelemhiány miatt képtelenek nagyobb mennyiségű olajat kitermelni. Látva a kriptopiac megbillenését, nehezen elképzelhető, hogy a csődhelyzetben lévő dél-amerikai ország a kriptovaluta révén jut komolyabb mennyiségű tőkéhez.

mfor.hu