3p

A 2008/2009-es üzleti év második negyedévében az Egis 26,87 milliárd forintos árbevételt és 5,55 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el - derül ki a cég hétfőn délután nyilvánosságra hozott gyorsjelentéséből. A kisebbik gyógyszercég esetében szokás szerint szeptemberben kezdődött az üzleti év, ezért a furcsa elszámolás.

77 százalékkal nőtt az Egis adózás előtti nyeresége a 2008/2009-es üzleti év második negyedében, míg a cég árbevétele 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki a hétfőn közölt gyorsjelentésből. A legutóbbi negyedév csak azért sikerült kicsit rosszabbul, mert az előző időszakban volt majdnem 3 milliárd forintnyi előreszállítás, melyek már a korábbi negyedév eredményében szerepeltek, ezért is érdemes a két negyedévet együtt vizsgálni.

"A társaság működésének üzleti feltételei javultak az előző negyedévekhez képest. Folytatódott a dollár erősödése és a forint gyengülése, ami megnövelte az export árbevételét. A társaság kielégítő megállapodásra jutott külföldi partnereivel az árfolyamváltozások kockázatainak megosztásáról, ami lehetővé tette a folyamatos értékesítést" - olvasható a cég értékelésében. A társaság eredményének növekedését az árbevétel emelkedése mellett az árfolyamok kedvező változása valamint a termelési költségek arányának számottevő csökkenése biztosította - teszik hozzá.

Az Egis belföldi forgalma 7,344 milliárd forintot tett ki a 2009. január - március közötti negyedévben. Ez 10 százalékkal meghaladja az előző üzleti év hasonló időszaki teljesítményét. A negyedéves export 85,6 millió dollárt ért el, ami 16 százalékkal kisebb a bázisnál. Az előző negyedévi előreszállítások hatásával korrigálva az export dollárértéke 2 százalékos csökkenést mutat.

A társaság számára stratégiai fontosságú relációk közül 4 százalékkal nőtt az árbevétel Oroszországban és az egyéb FÁK-országokban, míg 36 százalékkal csökkent Kelet-Európában (az előreszállításokat figyelembe véve 5 százalék növekmény adódna). A nyugati gyógyszerexport 15 százalékkal emelkedett, míg a hatóanyagok kivitele a vártnak megfelelően 34 százalékkal csökkent.

A január – március közötti időszak eredményei tovább erősítették a társaság 2008/2009. üzleti évi teljesítményét. A féléves árbevétel 55,384 milliárd forintra nőtt, 14 százalékkal haladja meg a múlt évi értéket. A féléves adózás előtti eredmény 11,372 milliárd forintot ért el, ez 87 százalékkal nagyobb a bázisnál. Az árfolyamváltozások hatásait elkülönítve a növekedés 12 százaléknak számítható.


A társaság kedvezőnek ítéli meg működését az üzleti év eddigi szakaszában. Ennek alapján az egész üzleti évre is javuló teljesítmény várható. Ugyanakkor továbbra is nehéz külső működési feltételekre számítunk, mindenekelőtt a hazai piacon, valamint a gyengülő devizájú országokban. Tevékenysége hosszútávú fejlesztésére a társaság folytatja a működés további korszerűsítésére, a költségeinek és erőforrás-igényének csökkentésére elindított programokat - olvasható a gyorsjelentésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!