3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Üzemi szinten felülteljesítette az elemzői várakozásokat a második negyedévben az Egis, a nettó profit azonban kicsit elmaradt a szakemberek várakozásaitól - olvasható a kisebbik gyógyszercég szerda délután megjelent gyorsjelentésében. Az árbevétel szintén a szakemberek várakozásának megfelelően alakult.

Üzemi szinten felülteljesítette az elemzői várakozásokat a második negyedévben az Egis, a nettó profit azonban kicsit elmaradt a szakemberek várakozásaitól - olvasható a kisebbik gyógyszercég szerda délután megjelent gyorsjelentésében. Az árbevétel szintén a szakemberek várakozásának megfelelően alakult.

Az Egis a 2008/2009. üzleti év harmadik negyedévében 26,9 milliárd forint árbevételt és 3,7 milliárd forint üzleti eredményt ért el. A forgalom értéke 17 százalékkal nagyobb, az üzleti eredmény pedig 81 százalékkal több az előző év hasonló időszakában teljesítettnél - olvasható a cég jelentésében, melyet a tőzsde honlapján közölt.


A negyedéves adózás előtti eredmény 2 milliárd forint, ami 13 százalékkal kisebb a bázisnál. Ezt a kinnlevőségek negatív átértékeléséből adódó jelentős pénzügyi veszteség okozta. Mindez azt jelenti, hogy a forint erősödése a devizában realizált bevételek miatt nem tett jót a cégnek.

Az üzleti évből lezárult három negyedév együttes árbevétele 15 százalékkal, üzleti eredménye 75 százalékkal, adózás előtti eredménye pedig 59 százalékkal nagyobb az elmúlt évinél.

A magyarországi gyógyszerpiac tovább növekedett a második negyedévben, míg a rövidtávú szabályozása változatlanul negatív maradt. Új törvényt fogadott el ugyanakkor a Parlament, amely lehetővé teszi a gyógyszergyártók külön befizetéseinek 2010-ben 20 százalékos, 2011-től akár 100 százalékos visszajuttatását kutatás-fejlesztési célra.


Az Egis belföldi forgalma 7,6 milliárd forintot tett ki a 2009. április - június közötti negyedévben. Ez 5 százalékkal meghaladja az előző üzleti év hasonló időszaki teljesítményét.

A negyedéves export 91,7 millió dollárt ért el, ami 8 százalékkal kisebb a bázisnál. A társaság számára stratégiai fontosságú relációk közül 7 százalékkal csökkent a dollárban mért árbevétel Oroszországban és az egyéb FÁK-országokban, és ugyancsak 7 százalékkal mérséklődött Kelet-Európában.

Összességében az a cég második negyedévi adózás előtti nyeresége kétmilliárd forintot ért el. Ez 13 százalékkal kisebb a bázisnál. A negyedév adózás utáni eredménye 1,9 milliárd forintot tett ki, ami 12 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

A társaság háromnegyedéves eredménye továbbra is kedvező fejlődést jelez. Az árbevétel 15 százalékkal haladja meg a múlt évi értéket. A késztermékexport minden relációban emelkedett. A kilenchavi üzleti eredmény 75 százalékkal, az adózás előtti eredmény pedig 59 százalékkal nagyobb a bázisnál. A cég azért számol kilenchavi értéket, mivel az Egis üzleti éve mindig októbertől októberig tart, azaz most a 2008-2009-es üzleti év harmadik negyedéve volt.

A társaság kedvezőnek ítéli meg működését az üzleti év eddigi szakaszában. Ugyanakkor továbbra is nehéz külső működési feltételekre számít, mind a hazai piacon, mind az exportterületeken. Tevékenysége hosszútávú fejlesztésére a társaság folytatja a működés további korszerűsítésére, a költségeinek és erőforrás-igényének csökkentésére elindított programokat.


A Concorde elemzői néhány napja 2685 milliárdos árbevételt vártak az Egistől, ez nagyjából beigazolódott, az üzemi eredmény is megfelelt a várakozásoknak. A nettó eredmény azonban kicsit kevesebb lett a szakemberek jóslatánál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!