2008. július 28. 11:04

Bár túlkínálat van, azért aki reális áron kínál jó lakást, az valószínűleg nem fog csalódni a magyar piacban. A vevők egyre igényesebbek és tudatosabbak lesznek.

Régen a vevők kevesebb figyelmet fordítottak a szobák méretére, ma viszont már nem igazán keresik a kis szobákat, mivel azokat nem lehet nagyvonalúan berendezni. A stúdiólakások mára átvették a garzonok szerepét, ezek az 50-60 négyzetméteres lakások általában egy nappalit és egy hálószobát tartalmaznak. A nagyobb méretű szoba ma még a luxuskategóriába tartozik, de ez hamarosan megváltozhat.

Egy ingatlanszakértő szerint sokat számít a belmagasság is. A jövő az olyan kétszintes lakásoké lehet, ahol a nappali belmagassága nagy, a galériáról nyílnak az emeleti szobák - mondta el a szakember.

A luxus kategóriába tartozik ma még a központi légkondicionálás, a legtöbb lakásban inkább az erkélyre kivezetett megoldást alkalmazzák. A szakértők szerint azonban ez csak átmeneti, lassan általános lesz a központi klíma.

A vevők igényességét mutatja, hogy lakásvásárláskor egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetre. Egyre fontosabb lesz a lakók számára, a lift, az udvar, a kert állapota. Mindez azt mutatja, hogy a vevők mostanra többet várnak el a pénzükért, mint korábban. Azoknak a cégeknek azonban nincs mitől tartaniuk, akik minőségi szolgáltatást nyújtanak elérhető áron.