Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem sok meglepetést hozott az OTP pénteken tartott éves közgyűlése, azonban a menedzsment legfontosabb javaslata, a 10 százalékos szavazati korlátozás elbukott a részvényesek ellenállása miatt. A rendelkezésre azért lett volna szükség, hogy - a Mol-hoz hasonlóan - a bank is védekezni tudjon egy esetleges ellenséges felvásárlási kísérlettel szemben.

Nem fogadták el az OTP-részvényesek a menedzsment 10 százalékos szavazati korlátozásra vonatkozó előterjesztését, így kudarcba fulladt a bank tervezett védekezése egy esetleges ellenséges felvásárlási kísérlettel szemben. Ugyanakkor azt elfogadták a cég tulajdonosai, hogy idén ne fizessenek osztalékot. A vállalat vezetői szerint az OTP tőkehelyzete stabil, tartják az idei évre vonatkozó 150 milliárdos profitvárakozást.

Csak másodjára volt határozatképes az OTP éves közgyűlése pénteken, miután az eredetileg meghirdetett időpontban csak a részvényesek 36,26 százaléka jelent meg. Egy órával később változatlan napirenddel kezdődött meg az ülés, akkor 46 százalékos volt a részvétel.

Az éves közgyűlésen először a cég menedzsmentje tájékoztatta a részvényeseket a tavalyi évről, illetve a 2009-es tervekről. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató megerősítette, amit csütörtökön már az InfoRádiónak elmondott, hogy a bank jelenleg is vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudna segíteni azoknak a kisrészvényeseknek, akik a tavaly őszi zuhanás idején veszteséggel tudták eladni részvényeiket. Mint emlékezetes, tavaly ősszel a PSZÁF szerint Soros György befektetési alapja támadta az OTP részvényeit, ezért a bank be is perelte a nemzetközi üzletembert.

Az OTP Bank tavaly nagy volumenben vásárolt saját részvényeket, amivel mérsékelte az árfolyamcsökkenést az utolsó negyedévben. Ha ezeket a bank eladná, jelentős nyereséget realizálna - mutatott rá Csányi.

Az OTP első embere a bank pénteki évi rendes közgyűlésén elmondta: a romló makrogazdasági helyzet és a globális pénzügyi-gazdasági válság miatt tavaly a biztonságos működés került a fókuszba, így a tőkehelyzet és a fizetőképesség stabilitásának fenntartása valamint a kockázatkezelés megfelelő kezelése. E célkitűzéseket értékelése szerint teljesítette a bank.

Kiemelte: az OTP csoport tavaly 241 milliárd forintos - egyszeri tételek nélkül 218,7 milliárd forint - rekorderedményt ért el, a tőkearányos nyereség (ROE) egyszeri tételek nélkül 22,5 százalék. Amikor más bankok csődbe kerültek vagy segítségre szorultak, az OTP növelni tudta eredményét - hangsúlyozta.

Hozzátette: a részvényárfolyamok nem tükrözték ezeket a számokat, amit a térség, illetve a pénzügyi intézmények iránti bizalom megingásával magyarázott. A részvényárfolyam tavaly 67 százalékkal esett, a 2002. évi szintre került, amikor még 59 milliárd forint volt az OTP eredménye - mondta.

Az OTP Bank részvényesei közgyűlésen jóváhagyták az igazgatóság javaslatát, így a bank tavalyi eredményéből nem fizet osztalékot, az anyabank 48,79 milliárd forintos mérleg szerinti nyeresége a saját tőkét erősíti.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: a bank a belátható kockázatok fedezésére megfelelő tőkével rendelkezik, de nem zárható ki, hogy a gazdasági folyamatok még rosszabbra fordulnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is azt kérte a bankoktól, hogy nyereségüket osztalékfizetés helyett tőkéjük erősítésére használják fel - emlékeztetett.

Urbán László, az OTP vezérigazgató-helyettese úgy vélte, az idei 150 milliárdos eredményterv a jelenlegi feltételek között kellően ambíciózus, s ha ezt sikerül elérni, a részvényárfolyam lényegesen javulhat. A portfólió bővítését az államtól kapott 140 milliárd forintos forrás kihelyezésén túl nem tervezi a bank.

Az EBRD-vel alárendelt kölcsöntőkéről folytatott tárgyalások kapcsán elmondta: a banknak a 8 százalékos tőkemegfelelési előírást figyelembe véve több mint 2 milliárd eurós tőkepuffere (tartaléka) van; ha ez sem volna elég, lehet oly módon tőkéhez jutni, hogy a meglévő részvények értékét ne csökkentse.

A beszámolók után került sor a szavazásra, melyen a menedzsment legfontosabb javaslata elbukott. A bank vezetősége azt szerette volna, ha idén április 25. és 2011. április 30. között egyetlen részvényes sem gyakorolhatott volna 10 százaléknál nagyobb szavazati jogot részesedésétől függetlenül. A határidő után 25 százalékban maximálták volna a tulajdonosok szavazati jogait. Az előterjesztéshez a közgyűlés 75 százalékos egyetértése kellett volna, azonban a megjelenteknek csak 70 százaléka támogatta a tervezetet.


Mindez azért fontos, mert ez a rendelkezés szolgált volna arra, hogy egy esetleges ellenséges felvásárlással szemben védekezni tudjon az OTP. A másik nagy magyar cég, a Mol már 2007-ben hozott hasonló döntést, amikor az osztrák OMV a cég vezetőségének beleegyezése nélkül akarta felvásárolni a Mol-t.

A menedzsment másik két fontos javaslatát viszont elfogadták a jelenlévők: ezek szerint a következő 5 évben az igazgatóság 100 százalékos tőkeemelésről dönthet, valamint a következő másfél évben összesen 56 millió saját részvény vásárlására kapott felhatalmazást a menedzsment.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.