3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az egyetemi és főiskolai felvételik után minden évben megélénkül az albérletpiac, a lakást kiadóknak ez a legfontosabb időszak az évben.

Debrecenben a diákok főleg az ár és az egyetem közelsége alapján választanak lakást, az utóbbi időben egyre fontosabb szempont lett az egyedi fűtés is - derül ki az Otthon Centrum kutatásából. Egyaránt van kereslet kisebb téglalakásokra és többszobás panelekre, de az utóbbi megoldás olcsóbb a diákok számára. A városban egy tégla garzonlakás havi bérleti díja 35 ezer forint körül alakul (a panelé kicsivel kevesebb), míg kétszobásnál 50-60 ezer forinttal kell kalkulálni, háromszobás panelnél pedig 70 ezer forint is lehet a reális bérleti díj. Az egyetem közelsége a bérleti díjban nem, legfeljebb a könnyebb kiadhatóságban mutatkozik meg. Emellett a bútorozottság és a lakás állapota fontos tényező.

Szegeden is már júliusban megkezdődik az albérletkeresés. A diákok egyre nagyobb része választja azt a megoldást, hogy az első évben albérletbe költözik, majd szülői segítséggel saját lakást vesz a városban. Ezt a hátralévő években szívesen osztják meg diáktársaikkal, így csökkentve a havi fenntartási költségeket, és többnyire fedezve a hiteltörlesztés költségét is. Az olcsóbb panellakások kedveltek (bár távol vannak az egyetemtől), hiszen a lakótelepeken jó a tömegközlekedés, és általában az infrastrukturális ellátottság. Egyetemhez közeli téglalakás 50-120 ezer forint/hó között bérelhető, míg távolabb 30-80 ezer forintra csökken a díj. Egy panelszoba pedig akár már 12 ezer forint plusz rezsitől megkapható; ez a kategória aztán egészen 90 ezer forintig elmehet egy nagyméretű lakótelepi lakás esetében.

Győrben is egyre több diák vesz lakást a bérlés helyett, ilyenkor többnyire az egyetemhez közeli téglalakásokat keresik. Bár a városnak ez a része drágább, de a megvett ingatlan hosszú távon is jó befektetés. Albérletként az ikolától távolabb lévő lakásokat keresnek, az ország többi részéhez hasonlóan Győrben is csak végső megoldásként használják a főbérlős lakásokat. Az egyetemtől távolabb lévő lakásokban mintegy 20 százalékkal olcsóbban lehet szobához jutni, mint az iskola közelében.

Veszprémben és Kecskeméten is jellemzőbb, hogy több diák bérel együtt lakást. Az alföldi városban 50-70 négyzetméter közötti ingatlanokat keresnek, míg Veszprémben a kisebb, másfél-kétszobás lakás a favorit. A bérleti díjak Veszprémben magasabbak: egyetemhez közeli téglalakás tipikusan 40-60 ezer forint/hó, míg távolabbi panel garzon már 20 ezertől bérelhető.

Pécsett az Egyetemváros, Uránváros és Belváros a legkeresettebb városrészek az egyetemisták körében. A fő szempont a tanintézet közelsége. A 40-60 négyzetméter, másfél-, két és fél szoba a keresett intervallum. Az albérleti árak általában nem függnek a lakástípustól (tégla vagy panel). 30 ezer forintról indul egy garzonlakás bérleti díja, ami 2-3 szobás, külföldiek körében is kedvelt belvárosi téglalakás esetében, 70 ezer forintig is elmehet.

Az albérletbe költözéskor mindenképpen érdemes szerződésben szabályozni a feltételeket. Ezek a szerződések lehetnek határozott vagy határozatlan idejűek, a felmondási idő általában 30 nap. Beköltözéskor általában egy-két havi kauciót szokott kérni a tulajdonos, a szerződésben célszerű rögzíteni a mérőórák (víz, villany, gáz) állását is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!