2014. május 19. 07:16

Az AstraZeneca brit gyógyszeripari csoport hétfőn elutasította amerikai riválisa, a Pfizer megemelt, részvényenkénti 55 fontos ajánlatát.

A Pfizer az új vételi ajánlat bejelentésekor jelezte, hogy az összességében csaknem 118 milliárd dolláros ajánlat az utolsó próbálkozása, ha az AstraZeneca kikosarazza, nem érdekli többé a brit cég.  Az AstraZeneca szerint a felajánlott összeg túl alacsony, a cég részvényeseinek az egyesülés bizonytalanságot és kockázatot jelentene.

A Pfizer-AstraZeneca tranzakció lett volna minden idők legnagyobb értékű vállalati felvásárlása a brit gazdaságtörténetben. A világszerte 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató AstraZeneca a tizedik legnagyobb brit vállalat.

A New York-i székhelyű Pfizer az elmúlt években több nagy értékű akvizíciót is végrehajtott. Legutóbb 2009-ben vásárolta fel 68 milliárd dollárért Wyeth nevű amerikai riválisát, a Warner-Lambert 2000-ben lezajlott 93 milliárd dolláros felvásárlási ügylete pedig az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb vállalati akvizíciója volt.

MTI