2p

Tovább zuhanhatnak a brit lakásárak, az ingatlanválság akár 2010-ig is eltarthat - nyilatkozta a BBC-nek Graham Beale, a Nationwide építőipari cég vezérigazgatója.

Az utóbbi hónapokban egyre többet lehetett hallani a brit lakásárak zuhanásáról, már a kormány is próbált közbeavatkozni, hogy lakásvásárlásra ösztönözze az embereket. A legnagyobb brit építőipari cég, a Nationwide vezére szerint a mostani válság 2010-ig is eltarthat, a lakások pedig a végére elveszíthetik értékük negyedét. Mindez két és fél millió embert hozna nehéz helyzetbe a szigetországban.

Graham Beale szerint a mostani válság végére 25 százalékkal csökkenhetnek a lakásárak Nagy-Britanniában a csúcshoz képest, ez pedig azt jelentené, hogy 2,5 millió ember bukna nagyot. Beale a BBC-nek adott nyilatkozatában hozzátette: egyelőre nem látja a jeleit annak, hogy magához térne a lakáspiac, várhatóan csak 2010-ben lesz javulás.

"Azt hiszem, hogy jövőre a mostanihoz hasonló folyamatok fognak lejátszódni a lakáspiacon, a piac csak 2010-ben találhat magára, addig viszont még tovább eshet a lakások értéke" - vélekedett Beale. Szerinte az értékcsökkenés a csúcsponthoz képest elérheti a 25 százalékot is, ez pedig már nagyon jelentős esésnek számít.

Michael Saunders, a Citigroup elemzője úgy véli, hogy egy 25 százalékos árcsökkenés 2,5 millió embert hozna nehéz helyzetbe, nekik ugyanis kevesebbet érne a lakásuk, mint amikor megvették. Mindez azt jelentené, hogy a lakáshitelesek 22 százalékának több pénzt kéne visszafizetnie, mint amennyit az ingatlan érni fog. Beale szerint a kormány és más piaci szereplők csak keveset tehetnek azért, hogy segítsék a piac helyreállását, ő úgy véli, hogy a lakáspiacnak természetes megtisztulásra van szüksége.

A Nationwide vezérigazgatója szerint az amerikai kormány lépése, hogy irányítása alá vonta a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálogintézeteket, segíthet abban, hogy visszaállítsa a bizalmat a piacon. Szerinte a brit kormányon is nagy a nyomás a bankok és az építőipari cégek részéről, hogy legalább próbáljon meg valahogy beavatkozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!