<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Reneszánszukat élték az elmúlt időszakban a házgyári lakások országszerte. Ez alól csak Nógrád a kivétel, ahol 3 százalékkal csökkentek még idén is az árak.

A lakótelepi lakások országos átlagára idén 164 ezer forint volt négyzetméterenként, derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképéből. Az elemzés a NAV első kilenc havi hivatalos tranzakciós adatai alapján jutott erre a megállapításra, valamint arra is, hogy idén 14 százalékkal drágultak a panelok.

Ugyanakkor, ahogy a teljes lakóingatlan-piacon, úgy a házgyári lakások piacán is differenciált volt az emelkedés, hiszen Budapesten 18 százalékot, a megyeszékhelyeken viszont csak 13 százalékot mutatnak a számok. Érdekes módon a fővárosban leginkább a legolcsóbbak közé tartozó kerületek lakótelepi lakásai drágultak, 20 százalékkal kellett többet adni a XV., a XIX. és a X. kerületi panelokért.

A megyeszékhelyek esetében más a helyzet, a legdrágább lakótelepekkel rendelkező Győrött látjuk Veszprém (19%) után a második legnagyobb, 16 százalékos drágulást. Ráadásul a nyugati határszél nagyvárosaiban a válság éveiben is pozitív irányú volt a lakótelepi árváltozás. Olcsóbbak egyedül a salgótarjáni lakótelepek lettek tavaly óta, 3 százalékkal.

A lakótelepi lakások országos átlagára idén az első háromnegyed évben 164 ezer forint volt négyzetméterenként. A budapesti átlagár 215 ezer forint/m2, ami 25 százalékkal olcsóbb az egyéb lakásokénál. A fővárosban a XI. kerület 264 ezer forint/m2-rel őrzi első helyét, míg a pesti oldalon a legdrágább – a József Attila lakótelepnek köszönhetően – a IX. kerület (247 ezer forint/m2). A legolcsóbb XX. kerület átlagára is meghaladja a 175 ezer forintot négyzetméterenként. A kerületek közötti másfélszeres árkülönbség a megyeszékhelyek ársorrendjében már háromszorosra nő. A győri lakótelepi lakások átlagosan 211 ezer forint/m2-es áron kelnek el, Salgótarjánban ugyanakkor csupán 67 ezer forint/m2 az idén eddig eladott lakótelepi lakások átlagára.

"Az elmúlt évek panelfelújítási programjai, illetve a csökkenő rezsikiadások javítottak a lakótelepek megítélésén. Emellett, mivel a lakótelepi lakások sokáig a legolcsóbbak voltak, itt mehetett végbe a legnagyobb arányú értéknövekedés" – vélekedik Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.