<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Budapesten idén a VIII. kerületi Magdolna-negyed ingatlanjainak az ára emelkedett a legnagyobb mértékben.

Általános értéknövekedés volt idén az ingatlanpiacon, derül ki az első negyedéves adóhatósági adatokat feldolgozó OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképéből. Persze a növekedés dinamikája eltérő volt, legnagyobb mértékben a már tavaly is jelentős felértékelődésen átesett fővárosi ingatlanpiac drágult 14 százalékkal, a vidéki nagyvárosokban 10, míg a többi településen 8 százalékos növekedést mértek.

Az összefoglaló adatok alapján a befektetők által tavaly felfedezett panellakások árazása idén további 14 százalékkal emelkedett, míg a tégláké 13-mal. Az önálló családi házak értéknövekedése viszont mindössze 5 százalék volt, aminek legfőbb oka, hogy kiesnek a befektetők érdeklődési körén. A piacot ugyanis tavalyhoz képest idén is elsősorban a befektetői vásárlások húzták, márpedig a befektetők a gyorsan értékesíthető lakásokat szeretik. Nem véletlen, hogy egy másik mai elemzés szerint a budapesti, 50 négyzetméter alatti, felújított lakások a legkelendőbbek a piacon.

Az OTP Jelzálogbank elemzője, Valkó Dávid szerint az idei évi árnövekedés mögött több ok is meghúzódik. Elsősorban az alacsony betéti kamatokat és a jól prosperáló albérleti piacot (ahol akár 6-8 százalékos bérleti hozamot is lehet érni) érdemes megemlíteni, de sokat számított a megélénkülő turisztikai lakáskiadás, illetve az év eleji brókercég-botrányok is. Ugyanakkor a befektetési célú vásárlások mellett fokozatosan aktivizálódni kezd a normál életvitelből származó, százezres nagyságrendű elhalasztott kereslet is, vélekedik Valkó Dávid. Ez utóbbit segíti a nyártól a használt lakásokra is kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Egyedül Nógrádban csökkentek az árak

A megyék közül idén egyedül Nógrádban csökkent az eladott ingatlanok átlagára, igaz minimális mértékben. Kevésbé, 4-6 százalékkal nőttek az árak Tolna, Heves és Pest megyében. A lista élén 15 százalék feletti áremelkedéssel Békés és Hajdú-Bihar található.

Ugyanakkor továbbra is Budapesten a legdrágábbak az árak 275 ezer forintos négyzetméterárakkal, második helyen Győr-Moson-Sopron, harmadikon pedig Somogy megye áll.
 
A legdrágább nyolc járás közé a budapesti kerületeken kívül egyedül a fonyódi járás jutott be harmadik helyen, 388 ezer forint/m2-rel. Ennek egyértelmű oka lehet, hogy itt idén az eladások jelentős részét közvetlen vízparti új lakások teszik ki. Hat járás átlagára marad ugyanakkor 50 ezer forint/m2 alatt (Hevesi, Putnoki, Mezőkovácsházai, Ózdi, Füzesabonyi és Komlói járások), s további 38 nem éri el a 100 ezres limitet.

Budapesten egy 8. kerületi rész drágult a legjobban

A budapesti kerületek árváltozási rangsorában szembetűnő, hogy átlag (14%) felett egyrészt a nagy lakótelepekkel rendelkező kerületek (III., X., XV., IV., XVII., XXI.), másrészt a befektetési céllal leginkább keresett pesti belvárosi kerületek (V., VII., VI.), illetve Bel-Buda (II., XI.) drágultak egy év alatt. Az egyetlen csökkenő árú kerület a legkisebb forgalmú XXIII.

A nagyrészt a turisztikai célú, rövid távú lakáskiadás hihetetlen népszerűségét követő befektetői roham okozta 22 százalékos árnövekedés után a főváros V. kerülete messze vezeti a budapesti árrangsort, 448 ezer forint/m2-rel. Ehhez képest a második legdrágább II. kerület átlagára még hajszállal 400 ezer forint/m2 alatt marad. A 300 ezres szint fölé még a XII., I., VI., XI. és XIII. kerületek jutottak.

A fővárosi irányítószám-körzetekből 12-ben legalább negyedével nőttek az árak 2014-hez képest, s még további 31-ben 20 százalék feletti az árváltozás mértéke. Érdekességként kiemelendő, hogy közel 50 százalékkal drágult, és ezzel élen áll a fővárosban a 1086-os körzet, azaz a VIII. kerület hagyományosan legolcsóbb, Magdolna-negyed része. Bár piaci információk szerint itt egy újépítésű társasház eladott lakásai húzták fel idén az átlagárat, ettől az utcától megtisztítva az adatbázist is egyharmados drágulást mutat ez a körzet, s ezzel a Békásmegyeri lakóteleppel (1039) együtt áll első helyen. Mindössze kilenc irányítószám-körzetben csökkent az átlagár 2015-ben, ezek jellemzően kisebb forgalmú térségek.

A 450 ezer forint/m2-es szintnél drágábbak a 1025 – első helyen áll 487 ezer forint/m2-rel –, 1051, 1056, 1052 és 1124-es irányítószám-körzetek, ráadásul ezek majdnem mindegyikében 20 százalék feletti az idei áremelkedés üteme. 200 ezer forint/m2 alatti átlaggal 20 körzet áll. Ezek közül mindössze egy, a 1225-ös (Nagytétény) budai oldali, a többi jellemzően Pest peremi kerületeiben helyezkedik el. A fővárosi átlagár 278 ezer forint/m2.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.