2007. február 21. 08:16

A nyugdíjasok 15 százaléka aktív korú rokkantnyugdíjas a statisztikák szerint. Ez a 450 ezer fő a jövőben valószínűleg új rendszerrel lesz kénytelen szembe nézni. Kérdés, hogy a büdzsé kozmetikázása mellett mire lehet elég a rehabilitáció. Mfor.hu háttér.

Hány milliárd megy el idén rokkantnyugdíjakra?

Ennek több következménye is lesz. Egyrészt az álláskeresési támogatás nem jár örökké. Ez arra ösztönözheti az érintetteket, hogy mihamarabb munkát keressenek. A rendszer célja a kormány szerint éppen az, hogy ne a nyugdíjat, hanem a munkát válasszák - már ha tudják. Másrészt az átalakítással már nem a nyugdíjkasszát fogja terhelni a 450 ezer főnek járó, nyugdíj helyett megalkotott járadék vagy támogatás.

Egyébként az idén is lezajlott egy ezzel kapcsolatos kozmetikázás a költségvetésben. Korábban a rokkantsági nyugdíjak két alapban voltak, a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási alapban. A büdzsé megalkotásakor előbbi rokkantsági nyugdíjazásra fordítandó kiadásait 290 milliárd forintra tervezték, utóbbiét pedig 244 milliárd forintra. Az idén azonban a kiadás egy az egyben a nyugdíjkasszát terheli majd, ez az előirányzat szerint több mint 580 milliárd forintot jelent.

A nyugdíjasok hatoda aktív korú rokkantnyugdíjas

A teljes nyugdíjkiadás 2200 milliárd forint küröl alakult tavaly, ebből az öregségi nyugdíj nagyságrendileg 1300 millárd forintot, a rokkantsági pedig 530 milliárd forintot tett ki. Vagyis a hárommillió nyugdíjas 15 százaléka aktív korú rokkantnyugdíjas, a rokkantsági nyugdíjra fordított kiadások pedig a teljes nyugdíjkassza negyven százalékát teszik ki.A rehabilitációs járadék bevezetésével ennek az összegnek a jelentős része - praktikusan az, amit az aktív korúaknak fizetnek ki - kikerülne a nyugdíjbiztosítási alapból, és átkerülne a munkaerő-piaci alapba. Erre azonban még várni kell. A tervek szerint - még ha az idén ősszel hatályba is lép a változás - csak több éves átfutással lehet bevezetni az új rendszert.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum