4p

"Az év utolsó harmadában az infrastrukturális szektor felülteljesítő lehet a globális részvénypiacokon, hiszen az ilyen típusú beruházások időhorizontja hosszabb, így a szektorban tevékenykedő vállalatok cash-flow-termelő képessége a – javarészt kormányzati – megrendeléseknek köszönhetően, hosszú távon biztosított" - emeli ki mai elemzésében Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

"Az év utolsó harmadában az infrastrukturális szektor felülteljesítő lehet a globális részvénypiacokon, hiszen az ilyen típusú beruházások időhorizontja hosszabb, így a szektorban tevékenykedő vállalatok cash-flow-termelő képessége a – javarészt kormányzati – megrendeléseknek köszönhetően, hosszú távon biztosított" - emeli ki mai elemzésében Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember hozzáteszi: "Szintén ígéretes befektetéseket találhatunk hosszabb távon az ingatlanszektorban is, amely, bár nagyon lassan áll talpra, reprezentánsai rendkívül alulértékeltek és az egyes cégek részvényeinek likviditása is olyannyira alacsony, hogy amint erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, s megmozdulnak ebben a szektorban is, akkor ez erős árfolyam-felhajtó erőt kell, hogy jelentsen majd".

Az ingatlanszektor teljesítménye kapcsán a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója kifejti: "A többek között osztrák, cseh, orosz és izraeli, összesen több mint negyven, ingatlanszektorban működő cég teljesítményét leképező Unicredit Real Estate Index 2007 júniusa és idén március között, 92 százalékos esést produkált, azaz gyakorlatilag az egész szektornak csődárazása volt. Az elmúlt közel fél év során azonban, 118 százalékot emelkedett az index értéke, s bár még nagyon messze van a válság előtti szinttől, az optimista piaci hangulat eredményeként, kezdenek visszatérni a befektetetők ebbe a szektorba is. A szektort jellemző emelkedő trendet tükrözi a globális és a regionális infrastruktúra- és ingatlanszektorban érdekelt vállalatok teljesítményéből részesedést kínáló Generali Infrastrukturális Részvényalap teljesítménye is, amely tavaly júliusi bevezetése óta összesen 14,59 százalékos hozamot biztosított a befektetőknek, 2009. évi nominális hozama pedig meghaladt a 38 százalékot. Továbbra is arra számítunk, hogy a globális pénzügyi válságot túlélő cégek papírjaiban komoly potenciál lesz egy felívelő szakaszban".

Pillár Zsolt ígéretes befektetéséként emeli ki a Generali Infrastrukturális Részvényalap portfóliójában 11 százalékos súlyt képviselő, stabil finanszírozási háttérrel rendelkező osztrák Immoeast, valamint Immofinanz ingatlanfejlesztő papírjait, érdemes odafigyelni ugyanakkor a július közepe óta 90 százalékos részvényárfolyam-növekedést produkáló Orco, illetve a cseh ingatlanszektorban működő ECM papírjaira is. A szakember azonban óvatosságra int az ingatlanszektorban történő befektetésekkel kapcsolatban: "A szektor sérülékenysége továbbra is hordoz magában veszélyeket, hiszen negatív irányú tőzsdei mozgások esetén, nagyon könnyen és gyorsan megtörhet az ingatlanfejlesztők papírjaiba történő befektetések volumene, és így a részvények alacsony likviditása miatt, csak nehezen, esetleg jelentős árfolyam-veszteséggel lehet lezárni a pozíciókat".

"Rövidebb távon a kockázatkerülőbb befektetők számára az infrastrukturális szektor reprezentánsainak papírjai ajánlhatók, mivel ezen cégeket a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok közvetetten, vagy közvetlenül segítik, így cash-flow termelő képességük hosszú távon biztosított. A szektorból érdemes figyelemmel kísérni a szállítási kapacitásokat megnövelő konténereket gyártó China Merchants Holding papírjait – amelyek árfolyama idén január óta 83 százalékkal emelkedett –, illetve a brazil piacról a CEMIG áramszolgáltató, valamint az energiaszektor számára csővezetékeket gyártó Tenaris részvényeit. Utóbbi két cég defenzív stratégia esetén lehet jó választás: az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a brazil részvénypiac negatív piaci hangulat esetén védettebb, s a dél-amerikai ország gazdasága is kevésbé érintett a válságban, így a piacok is gyorsabban és könnyebben emelkednek egy felfelé ívelő trend esetén" – hívja fel a figyelmet a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!