TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. június 9. 13:41

Bár a konzervatív párt megnyerte a választást, ez lényegében vereséget jelent a számára, hiszen elvesztette korábbi jelentős fölényét. Az angol font gyengült, a forinttal szemben is.

Az egy hónappal korábbi várakozásokhoz képest meglepetést hozott a csütörtöki brit választás. Theresa May kormányfő arra számított, hogy a mostani választással megerősítheti hatalmát, de elveszítette korábbi abszolút fölényét a brit parlamentben. 

"A választás eredménye miatt elhúzódhatnak a brexites tárgyalások. Egy-egy új, az Európai Unióval kötendő megállapodáshoz ugyanis szükség lesz a brit parlament döntésére, ezek pedig nem biztos, hogy olyan könnyen átmennek majd, mint a korábbi parlamenti arányokkal" - kommentálta a brit eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

Hozzátette: a brexitet várhatóan az új felállásban is végig akarja vinni majd a brit kormány, de egyelőre sok a bizonytalan tényező. Például az sem biztos, hogy Theresa May marad a kormányfő. "Ha pedig más lesz, akkor új tárgyalási irányvonalak is megjelenhetnek" - tette hozzá. Egyelőre korai lenne pontos mérleget vonni a brit választások és a brexit közvetlen és közvetett hatásairól, azt majd csak a tárgyalások közben vagy után érdemes megtenni. 

Rövid távú hatásai azonban vannak, mégpedig az angol font veszített értékéből a fontosabb devizákkal szemben. Emiatt a forinttal szemben is gyengült. Csütörtökön a font árfolyama 356 forint körül mozgott, péntek délelőtt azonban 348 forint körül is megfordult. Később azonban kicsit összekapta magát a font, így kora délután alig több mint 350 forintba került
a devizapiacon.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.