2017. június 9. 13:41

Bár a konzervatív párt megnyerte a választást, ez lényegében vereséget jelent a számára, hiszen elvesztette korábbi jelentős fölényét. Az angol font gyengült, a forinttal szemben is.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az egy hónappal korábbi várakozásokhoz képest meglepetést hozott a csütörtöki brit választás. Theresa May kormányfő arra számított, hogy a mostani választással megerősítheti hatalmát, de elveszítette korábbi abszolút fölényét a brit parlamentben. 

"A választás eredménye miatt elhúzódhatnak a brexites tárgyalások. Egy-egy új, az Európai Unióval kötendő megállapodáshoz ugyanis szükség lesz a brit parlament döntésére, ezek pedig nem biztos, hogy olyan könnyen átmennek majd, mint a korábbi parlamenti arányokkal" - kommentálta a brit eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

Hozzátette: a brexitet várhatóan az új felállásban is végig akarja vinni majd a brit kormány, de egyelőre sok a bizonytalan tényező. Például az sem biztos, hogy Theresa May marad a kormányfő. "Ha pedig más lesz, akkor új tárgyalási irányvonalak is megjelenhetnek" - tette hozzá. Egyelőre korai lenne pontos mérleget vonni a brit választások és a brexit közvetlen és közvetett hatásairól, azt majd csak a tárgyalások közben vagy után érdemes megtenni. 

Rövid távú hatásai azonban vannak, mégpedig az angol font veszített értékéből a fontosabb devizákkal szemben. Emiatt a forinttal szemben is gyengült. Csütörtökön a font árfolyama 356 forint körül mozgott, péntek délelőtt azonban 348 forint körül is megfordult. Később azonban kicsit összekapta magát a font, így kora délután alig több mint 350 forintba került
a devizapiacon.
 
mfor.hu