<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Komoly mértékben, csaknem harmadával esett vissza a lakásértékesítések száma a fővárosban idén. Ezzel párhuzamosan a döntéshozatal is lelassult: idén az értékesítések felét sem sikerült lebonyolítani három hónap alatt.

Összesen 40 ezer ingatlan-tranzakcióra számít az Otthon Centrum (OC) 2009-ben Budapesten, ami nagymértékű, 30 százalékos csökkenést jelez egy évvel ezelőtthöz képest. Ugyanakkor a közvetítők részesedése nem csökken: a fővárosban a lakáseladások 43 százaléka továbbra is az ő részvételükkel zajlott idén, derül ki az ingatlanközvetítő hálózat háromezer magánhirdető megkérdezése alapján készült felméréséből.


"A bel-pesti kerületekben ez az arány még magasabb, eléri az 50 százalékot, míg a II., XI. és XII. kerületben inkább a negyven százalékhoz közelít" – mondta el Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

Sokáig alkudoznak

Lassult azonban a döntéshozatal: míg tavaly az összes eladás 69 százaléka zárult 3 hónapon belül, addig 2009-ben mindössze 46 százalékukat sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. Összességében vidéken, valamint az agglomerációban vált nehézzé az eladás, míg Budapesten a lassulás leginkább az amúgy is hosszabb idő alatt értékesíthető családi házakat érintette.

A tranzakciókban egyébként nőtt az OC részesedése: "A közvetítők által eladott ingatlanok közül összességében minden ötödik, míg a budapesti agglomeráció területén minden negyedik rajtunk keresztül cserél gazdát" – említette Kühne Kata.

Már csak a panelok ára esik

A hálózat idei tranzakciós adatbázisa alapján az árak május-június környékén tetőztek, majd a nyári csökkenést követően októberben ismét emelkedő tendenciát mutatnak. Általános árcsökkenés a piac egészére nem jellemző, csak a paneleknél egyértelmű az év egészén végigvonuló negatív tendencia. A prémium kategóriában néhány befektetői vásárláson túl nincs jelentős mozgás.


Bár 2009 összességében meglehetősen gyenge év, az Otthon Centrum szerint az esztendő vége már erős lesz. 2009-et eddig erősen meghatározta a szezonalitás: az év eleji "fagyást" követően tavasszal beindultak a – júliustól megszűnő támogatások hírére részben előrehozott – vásárlások, majd nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal.

Erős év végét jósolnak

Szeptemberben viszont újra nőtt az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac, állítja az OC. Az eladásokban továbbra is több mint 80 százalék a használt lakások aránya, s a nyári hitelszigorítások és áfa-emelés óta az új lakáspiac visszaesése látványos. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac: 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e felett lényegében megszűnik az érdeklődés.

"Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010 II. félévétől indulhat erősödésnek, és a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet 2011 közepére térhet vissza. Emellett a lakáspolitikában végbe menő óvatos javulás is segítheti a piacot. A hitelezési volumenek visszaesése viszont tartós lehet, de az idei évhez képest 2010-ben némi növekedésre számítunk. Több bizonytalan tényező nehezíti ugyanakkor a jövőbe tekintést, melyek közül a legfontosabb a parlamenti választás, ami gyakran jelentett eddig is fordulópontot a piac működésében" – összegezte véleményét Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.


A DH szerint is stagnálnak az árak

A vetélytárs Duna House szeptemberi elemzésében azt állapította meg, hogy a használt lakások piacán továbbra is stagnálnak az árak, a kínálat pedig még mindig bőséges, így van miből válogatni annak, aki lakást venne. Az újépítésű ingatlanoknál lassú élénkülés tapasztalható, ez az árakban is meglátszik. A főváros legkeresettebb részei továbbra is a XIII., a XIV. és a XI. kerületek, ugyanakkor a vevők egyre nagyobb lakásokat keresnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.