2009. november 18. 12:06

Komoly mértékben, csaknem harmadával esett vissza a lakásértékesítések száma a fővárosban idén. Ezzel párhuzamosan a döntéshozatal is lelassult: idén az értékesítések felét sem sikerült lebonyolítani három hónap alatt.

Összesen 40 ezer ingatlan-tranzakcióra számít az Otthon Centrum (OC) 2009-ben Budapesten, ami nagymértékű, 30 százalékos csökkenést jelez egy évvel ezelőtthöz képest. Ugyanakkor a közvetítők részesedése nem csökken: a fővárosban a lakáseladások 43 százaléka továbbra is az ő részvételükkel zajlott idén, derül ki az ingatlanközvetítő hálózat háromezer magánhirdető megkérdezése alapján készült felméréséből.


"A bel-pesti kerületekben ez az arány még magasabb, eléri az 50 százalékot, míg a II., XI. és XII. kerületben inkább a negyven százalékhoz közelít" – mondta el Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

Sokáig alkudoznak

Lassult azonban a döntéshozatal: míg tavaly az összes eladás 69 százaléka zárult 3 hónapon belül, addig 2009-ben mindössze 46 százalékukat sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. Összességében vidéken, valamint az agglomerációban vált nehézzé az eladás, míg Budapesten a lassulás leginkább az amúgy is hosszabb idő alatt értékesíthető családi házakat érintette.

A tranzakciókban egyébként nőtt az OC részesedése: "A közvetítők által eladott ingatlanok közül összességében minden ötödik, míg a budapesti agglomeráció területén minden negyedik rajtunk keresztül cserél gazdát" – említette Kühne Kata.

Már csak a panelok ára esik

A hálózat idei tranzakciós adatbázisa alapján az árak május-június környékén tetőztek, majd a nyári csökkenést követően októberben ismét emelkedő tendenciát mutatnak. Általános árcsökkenés a piac egészére nem jellemző, csak a paneleknél egyértelmű az év egészén végigvonuló negatív tendencia. A prémium kategóriában néhány befektetői vásárláson túl nincs jelentős mozgás.


Bár 2009 összességében meglehetősen gyenge év, az Otthon Centrum szerint az esztendő vége már erős lesz. 2009-et eddig erősen meghatározta a szezonalitás: az év eleji "fagyást" követően tavasszal beindultak a – júliustól megszűnő támogatások hírére részben előrehozott – vásárlások, majd nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal.

Erős év végét jósolnak

Szeptemberben viszont újra nőtt az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac, állítja az OC. Az eladásokban továbbra is több mint 80 százalék a használt lakások aránya, s a nyári hitelszigorítások és áfa-emelés óta az új lakáspiac visszaesése látványos. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac: 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e felett lényegében megszűnik az érdeklődés.

"Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010 II. félévétől indulhat erősödésnek, és a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet 2011 közepére térhet vissza. Emellett a lakáspolitikában végbe menő óvatos javulás is segítheti a piacot. A hitelezési volumenek visszaesése viszont tartós lehet, de az idei évhez képest 2010-ben némi növekedésre számítunk. Több bizonytalan tényező nehezíti ugyanakkor a jövőbe tekintést, melyek közül a legfontosabb a parlamenti választás, ami gyakran jelentett eddig is fordulópontot a piac működésében" – összegezte véleményét Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.


A DH szerint is stagnálnak az árak

A vetélytárs Duna House szeptemberi elemzésében azt állapította meg, hogy a használt lakások piacán továbbra is stagnálnak az árak, a kínálat pedig még mindig bőséges, így van miből válogatni annak, aki lakást venne. Az újépítésű ingatlanoknál lassú élénkülés tapasztalható, ez az árakban is meglátszik. A főváros legkeresettebb részei továbbra is a XIII., a XIV. és a XI. kerületek, ugyanakkor a vevők egyre nagyobb lakásokat keresnek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.