4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Mindent vagy semmit!” – ez is lehetne a mottója az egyre több európai államban problémát okozó, többszörös tőkeáttételű FX és CFD ügyleteket bonyolító online kereskedési platformoknak. A felületeket üzemeltető külföldi cégek jellemzően agresszív marketingstratégiával és megnyerő szlogenekkel veszik rá az európai lakossági ügyfeleket a bizonytalan befektetésekre. A sokat ígérő ügyleteken – a magas tőkeáttétel és a befektetők számára sokszor előnytelen szerződési feltételek miatt – ugyanakkor minimális esély van nyereséget realizálni. Az eltérő szabályozási és felügyeleti gyakorlatot kijátszó cégek nyerészkedésének a fokozott nemzetközi összefogás vethet véget. A következőkben Csáky Krisztián, az MNB Módszertani igazgatóságának munkatársának cikkét közöljük.

További lehetőségek

  • Ügyfelek kötelező tájékoztatása

Több országban kötelező a lakossági ügyfeleket előzetesen tájékoztatni az adott befektetési termék jellemzőiről, a kapcsolódó kockázatokról, sőt például Törökországban arról is, ha valamely ügyletben a szolgáltató ellenérdekű félként szerepel. A veszteséges és nyereséges ügyfelek arányának nyilvánosságra hozatala ugyanakkor csak néhány országban (pl. Egyesült Államok, Törökország) kötelező, holott az adatok jelentősen befolyásolhatják a befektetési hajlandóságot. Több nemzeti értékpapír-felügyelet ugyanis (így a magyar Felügyelet is) folytatott olyan felmérést, amelyek kimutatták, hogy a lakossági ügyfelek az esetek több mint 80 százalékában szenvednek el veszteséget a tőzsdén kívüli származtatott termékekkel kapcsolatban.

  • Jelentési kötelezettség

Az érintett szolgáltatóknak a legtöbb államban jelenteniük kell a felügyeleti hatóságnak a lakossági ügyfelek és/vagy számlák számát, az ügyletek nagyságát és több esetben a nyereséges ügyfelek arányát is.  Az adatszolgáltatási kötelezettség gyakorisága ugyanakkor jelentős eltéréseket mutat, hiszen van ahol naponta, van ahol csak évente kell a hatóságok felé beszámolni.

  • Speciális követelmények

Az általános engedélyezési feltételek mellett több országban is speciális előírások vonatkoznak a tőzsdén kívüli származtatott ügyeletekkel kereskedő befektetési vállalkozások tőkekövetelményére, kockázatkezelésére, kiszervezésére, üzletmenet-folytonosságára és nyilvántartás vezetésére is. Az üzletvitellel kapcsolatban alapvető követelmény – többek között – a közérthető és teljes körű ügyfél-tájékoztatás, a szolgáltatásra vonatkozó írásbeli megállapodás, a megfelelő ügyfél-azonosítás, a megbízások (ügyfél számára) legkedvezőbb feltételekkel történő végrehajtása, valamint az összeférhetetlenség kezelését célzó belső szabályzatok kidolgozása.

  • Egyéb különös előírások

Több országban részletesen szabályozzák a megbízások végrehajtását, illetve számos helyen maximálják az ügyfél által elszenvedhető veszteségeket és az általuk felvehető pozíciókat is. Belgiumban például olyan értékesítési technikák is tiltólistára kerültek, mint az új ügyfelet beszervező ügyfél jutalmazása, a feltételhez kötött nyereség és a telefonos ügyfélszolgálat kiszervezése. Úgyszintén tiltott az ügyfélbefizetésnél a hitelkártya elfogadása, illetve olyan további harmadik szolgáltató alkalmazása, amely javadalmazása a cég nyereségességétől vagy az ügyfél veszteségétől függ.

Jelenleg európai szinten az ESMA, nemzetközi szinten pedig az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (International Organization of Securities Commissions - IOSCO) foglalkozik behatóan a kérdéskörrel. Ezen munkák eredményére, illetve a közeljövőben életbe lépő szigorúbb európai tőkepiaci szabályozásra figyelemmel várhatóan a jelenlegi magyar szabályozási irányok újragondolása is szükségessé válik.

Csáky Krisztián
A szerző a Magyar Nemzeti Bank
Módszertani igazgatóságának munkatársa

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!