TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Itt a válság, kell még valakinek panellakás? – teszik fel sokan a kérdést. Tény, hogy még mindig sok az eladó panel Budapesten és a vidéki településeken is, a leendő vevők erősen válogatnak, az árak pedig nemigen emelkednek a közeljövőben. Sokakat már az meghátrálásra késztet, amikor megismerkednek egy ilyen lakás rezsiköltségével. Temetni azonban nem érdemes a piacot, mivel léteznek egész jó ajánlatok is, például a XI. kerületben.Keresettebb a kevésemeletés, kevésszomszédos ház

Sokan menekülnének a panellakásból, bár egyes (szolíd mintán alapuló) felmérések szerint a panelek tulajdonosai voltaképp elégedettek helyzetükkel. A kereslet tehát nem szűnt meg teljesen, az alacsony tőkével rendelkezőknek, kezdő lakásosoknak sokszor a lakótelep az egyetlen megoldás, ahol lehet nagyon jól, közepesen, és borzasztóan rosszul választani.

A lakótelepek árazásánál nagyon sokat számít a környék, továbbra is megvannak a divatos és a kevésbé népszerű lakótelepek – ég és föld a különbség az árakban mondjuk a Római-part és a Havanna lakótelep között, de nem mérik olcsón a lakásokat a Kárpát utca környékén sem, hiszen az már szinte a Belváros.

Általában kedvesebb a leendő vásárlónak, ha egy 4 emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára – természetesen ez az árakon is meglátszik -, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy „átlagpanelért”. Döbbenetes módon egyébként nemrég a luxuspanel fogalma is megjelent a piacon, – vannak ugyan valóban nagyon jól átalakított és felújított lakások, de az árral már nem minden eladó tud mértéket tartani.

Jó megoldás lehet a XI. kerület

Nem a legolcsóbb, de nem is drága a XI. kerület, mely szintén több árkörzetre osztható – a leginkább magasan árazott környék Gazdagrét, majd következik Őrmező, illetve a Fehérvári út környéke és az Etele út. Egyáltalán nem biztos, hogy rossz vásárt csinál az, aki itt talál egy jó állapotú lakást – a 4-es metrónak sok megállója lesz a kerületben, a környezet, és a tömegközlekedési kapcsolatok is megfelelőek, ráadásul több autópálya is viszonylag gyorsan elérhető, nem beszélve a magasabb emeleteken sok esetben természetesen adódó panorámás kilátásból, az árak pedig akár barátságosnak is nevezhetőek, 180-240.000 forint között mozognak.

Természetesen itt is érvényesek a lakótelepi alapszabályok: érdemes szétnézni a házban, kérdezősködni a lakók összetétele felől, esetleg informálódni a közös költség befizetési-fegyelemről, de összességében a környék reális alternatíva lehet azoknak, akik viszonylag kevés pénzzel rendelkeznek, de mégis Budán szeretnének maradni.

Havannától a Dunáig

Sokat számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse – a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120.000 forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat. Szintén olcsónak számít Újpest, és a „Rákos” kerületek: 150-170.000 forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Nem drága Kőbánya sem: 160-190.000 forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek. Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért.

A budai oldalért többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170.000 forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220.000 forintra is akár). Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep – itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270.000 forintos négyzetméterár sem.


Gazdagréten jó üzlet lehet a panelprogramos ház

Nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt – Gazdagréten az elmúlt időszakban több panelház is megújult, melyek iránt erősebb az érdeklődés, hiszen itt a riasztó havi rezsiszámla már sokkal barátságosabb képet mutat. Az árak jellemzően 5-10 százalékkal magasabb, de azok a lakások is megérik az árukat, melyek most kezdenek majd bele a felújítási programban való részvételbe. Újbuda ebből a szempontból jó helyzetben van, vannak kerületek, ahol csak mutatóba találni 1-1 megújult panelházat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.