4p

Itt a válság, kell még valakinek panellakás? – teszik fel sokan a kérdést. Tény, hogy még mindig sok az eladó panel Budapesten és a vidéki településeken is, a leendő vevők erősen válogatnak, az árak pedig nemigen emelkednek a közeljövőben. Sokakat már az meghátrálásra késztet, amikor megismerkednek egy ilyen lakás rezsiköltségével. Temetni azonban nem érdemes a piacot, mivel léteznek egész jó ajánlatok is, például a XI. kerületben.Keresettebb a kevésemeletés, kevésszomszédos ház

Sokan menekülnének a panellakásból, bár egyes (szolíd mintán alapuló) felmérések szerint a panelek tulajdonosai voltaképp elégedettek helyzetükkel. A kereslet tehát nem szűnt meg teljesen, az alacsony tőkével rendelkezőknek, kezdő lakásosoknak sokszor a lakótelep az egyetlen megoldás, ahol lehet nagyon jól, közepesen, és borzasztóan rosszul választani.

A lakótelepek árazásánál nagyon sokat számít a környék, továbbra is megvannak a divatos és a kevésbé népszerű lakótelepek – ég és föld a különbség az árakban mondjuk a Római-part és a Havanna lakótelep között, de nem mérik olcsón a lakásokat a Kárpát utca környékén sem, hiszen az már szinte a Belváros.

Általában kedvesebb a leendő vásárlónak, ha egy 4 emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára – természetesen ez az árakon is meglátszik -, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy „átlagpanelért”. Döbbenetes módon egyébként nemrég a luxuspanel fogalma is megjelent a piacon, – vannak ugyan valóban nagyon jól átalakított és felújított lakások, de az árral már nem minden eladó tud mértéket tartani.

Jó megoldás lehet a XI. kerület

Nem a legolcsóbb, de nem is drága a XI. kerület, mely szintén több árkörzetre osztható – a leginkább magasan árazott környék Gazdagrét, majd következik Őrmező, illetve a Fehérvári út környéke és az Etele út. Egyáltalán nem biztos, hogy rossz vásárt csinál az, aki itt talál egy jó állapotú lakást – a 4-es metrónak sok megállója lesz a kerületben, a környezet, és a tömegközlekedési kapcsolatok is megfelelőek, ráadásul több autópálya is viszonylag gyorsan elérhető, nem beszélve a magasabb emeleteken sok esetben természetesen adódó panorámás kilátásból, az árak pedig akár barátságosnak is nevezhetőek, 180-240.000 forint között mozognak.

Természetesen itt is érvényesek a lakótelepi alapszabályok: érdemes szétnézni a házban, kérdezősködni a lakók összetétele felől, esetleg informálódni a közös költség befizetési-fegyelemről, de összességében a környék reális alternatíva lehet azoknak, akik viszonylag kevés pénzzel rendelkeznek, de mégis Budán szeretnének maradni.

Havannától a Dunáig

Sokat számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse – a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120.000 forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat. Szintén olcsónak számít Újpest, és a „Rákos” kerületek: 150-170.000 forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Nem drága Kőbánya sem: 160-190.000 forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek. Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért.

A budai oldalért többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170.000 forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220.000 forintra is akár). Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep – itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270.000 forintos négyzetméterár sem.


Gazdagréten jó üzlet lehet a panelprogramos ház

Nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt – Gazdagréten az elmúlt időszakban több panelház is megújult, melyek iránt erősebb az érdeklődés, hiszen itt a riasztó havi rezsiszámla már sokkal barátságosabb képet mutat. Az árak jellemzően 5-10 százalékkal magasabb, de azok a lakások is megérik az árukat, melyek most kezdenek majd bele a felújítási programban való részvételbe. Újbuda ebből a szempontból jó helyzetben van, vannak kerületek, ahol csak mutatóba találni 1-1 megújult panelházat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!