4p

Ahogy a hírek szerint egyre inkább átér az ősszel kirobbant hitelválság a reálgazdaságba, úgy merül fel egyre többeknél az, hogyan lehetne költségeket csökkenteni? A havi kiadások lefaragásának egyik ideális terepe lehet az ingatlan, ahol egy kis utánajárással, informálódással számos költségelemet meg lehet szüntetni, vagy mérsékelni.„Ömlenek a számlák egész hónapban, már azt sem tudom, mit fizetek, és mire” – panaszkodott az Állásmustrának egy viszonylag jó beosztásban lévő fővárosi lakástulajdonos. A helyzet másnak is ismerős lehet, a postaláda kibontása után könnyen gondolható, hogy mindenki csak a markát tartja a pénzért, azonban ennek néha az is oka, hogy egyes tulajdonosok lusták utánajárni annak, hol lehetne ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz olcsóbban hozzájutni.

A rezsiköltség újratervezése

Az egyik legegyszerűbben csökkenthető költségelem a rezsi. Először is, érdemes tisztában lenni azzal, melyek azok a rezsielemek, melyekért átalánydíjat kell fizetni – itt utólag, az elszámoláskor lehet pénzt visszanyerni, illetve mik azok a tételek, melyeket használatarányosan kell fizetni. Jellemzően ilyen lehet a víz, az áram, illetve bizonyos esetekben még a gázszolgáltatás is.

Először is szavazhatunk a kezünkkel – csak akkor vegyük igénybe ezeket a szolgáltatásokat, ha tényleg szükség van rá. Szükségtelen a lámpákat folyamatosan égetni olyan szobákban vagy helyiségekben, ahol egyébként nem tartózkodunk, éjszakára nyugodtan ki lehet kapcsolni a számítógépet, laptopot, illetve az egyéb szórakoztató-elektronikai berendezéseket. Némi beruházással érdemes a villanykörtéket, égőket energiatakarékosakra kicserélni, ezek ugyan drágábbak, de lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak.

Szauna helyett megtakarítás

Csökkenthető a lakás hőmérséklete is, melyet a gázválság napjaiban többen is ajánlottak. 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet szinte meg sem lehet érezni, viszont a szakértők szerint már ennyivel is jelentősebb összegeket lehet megtakarítani. Érdemes feltérképezni azokat a helyeket is, ahol esetleg ömlik be a lakásba a hideg, ezek megszüntetése újabb értékes forintokat jelenthet.

Lehet spórolni a vízfogyasztással is. Ugye milyen kellemes órákat ülni a kádban, miközben zuhog a friss, forró víz? Érdemes belegondolni, hogy mindez mennyibe kerül, hasonlóan a folyóvízzel történő fogmosáshoz, vagy a gondolkodás nélküli, mindössze 1-2 ruhadarabot érintő mosáshoz.
Nem árt átnézni a lakásbiztosítást sem, a biztosítók erős versenye miatt könnyen lehet, hogy létezik kedvezőbb termék, mióta a szerződést megkötöttük.

Olcsóbb telekommunikáció

Érdemes alaposan körülnézni, hogy a lakásban milyen kommunikációs-szórakoztató szolgáltatásokat veszünk igénybe. Bejön 90 csatorna a tv-n, de nem nézünk, csak 5-öt? Nézzük meg a szolgáltatók aktuális ajánlatait mind a tv, mind a telefon, mind pedig az internet tekintetében, hátha ugyanazt (vagy még magasabb szintű) a szolgáltatást azóta már jóval kedvezőbb áron kínálják.

Ugyanígy érdemes például az esetleges távriasztó, távfelügyeleti szerződést is elővenni, és megnézni, nem kínálnak-e már sokkal szélesebb körű szolgáltatási körrel rendelkező terméket jóval alacsonyabb áron?


Hosszabb távon a közös költség is csökkenthető

Megfelelő tulajdonosi akarattal és hozzáállással a sokszor horribilis közös költség összeg is csökkenthető. Nyugodtan be lehet fejezni a fűtést a közös terek nagy részében (például tárolók, mosókonyhák, sőt a lépcsőházban is ki lehet akár kapcsolni). Ha eddig méregdrága takarítócég járt takarítani, érdemes olcsóbb után nézni, vagy akár saját szervezésben megoldani a takarítást – amitől ugyan sokan idegenkednek, de ha a zsebükön érzik a megtakarítást, mindjárt kedvezőbb lesz a hozzáállás.

Egy közgyűlés keretében nem árt újra átnézni a különféle karbantartó, hibaelhárító cégek ajánlatait, lehet, hogy mióta szerződött velük a ház, már sokkal jobb ajánlatok is léteznek. Mindezek a megtakarítások jól fognak jönni majd később, amikor adott esetben nem kell majd emelni a közös költséget, vagy a megtakarított összeg felújításra is fordítható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!