TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ahogy a hírek szerint egyre inkább átér az ősszel kirobbant hitelválság a reálgazdaságba, úgy merül fel egyre többeknél az, hogyan lehetne költségeket csökkenteni? A havi kiadások lefaragásának egyik ideális terepe lehet az ingatlan, ahol egy kis utánajárással, informálódással számos költségelemet meg lehet szüntetni, vagy mérsékelni.„Ömlenek a számlák egész hónapban, már azt sem tudom, mit fizetek, és mire” – panaszkodott az Állásmustrának egy viszonylag jó beosztásban lévő fővárosi lakástulajdonos. A helyzet másnak is ismerős lehet, a postaláda kibontása után könnyen gondolható, hogy mindenki csak a markát tartja a pénzért, azonban ennek néha az is oka, hogy egyes tulajdonosok lusták utánajárni annak, hol lehetne ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz olcsóbban hozzájutni.

A rezsiköltség újratervezése

Az egyik legegyszerűbben csökkenthető költségelem a rezsi. Először is, érdemes tisztában lenni azzal, melyek azok a rezsielemek, melyekért átalánydíjat kell fizetni – itt utólag, az elszámoláskor lehet pénzt visszanyerni, illetve mik azok a tételek, melyeket használatarányosan kell fizetni. Jellemzően ilyen lehet a víz, az áram, illetve bizonyos esetekben még a gázszolgáltatás is.

Először is szavazhatunk a kezünkkel – csak akkor vegyük igénybe ezeket a szolgáltatásokat, ha tényleg szükség van rá. Szükségtelen a lámpákat folyamatosan égetni olyan szobákban vagy helyiségekben, ahol egyébként nem tartózkodunk, éjszakára nyugodtan ki lehet kapcsolni a számítógépet, laptopot, illetve az egyéb szórakoztató-elektronikai berendezéseket. Némi beruházással érdemes a villanykörtéket, égőket energiatakarékosakra kicserélni, ezek ugyan drágábbak, de lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak.

Szauna helyett megtakarítás

Csökkenthető a lakás hőmérséklete is, melyet a gázválság napjaiban többen is ajánlottak. 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet szinte meg sem lehet érezni, viszont a szakértők szerint már ennyivel is jelentősebb összegeket lehet megtakarítani. Érdemes feltérképezni azokat a helyeket is, ahol esetleg ömlik be a lakásba a hideg, ezek megszüntetése újabb értékes forintokat jelenthet.

Lehet spórolni a vízfogyasztással is. Ugye milyen kellemes órákat ülni a kádban, miközben zuhog a friss, forró víz? Érdemes belegondolni, hogy mindez mennyibe kerül, hasonlóan a folyóvízzel történő fogmosáshoz, vagy a gondolkodás nélküli, mindössze 1-2 ruhadarabot érintő mosáshoz.
Nem árt átnézni a lakásbiztosítást sem, a biztosítók erős versenye miatt könnyen lehet, hogy létezik kedvezőbb termék, mióta a szerződést megkötöttük.

Olcsóbb telekommunikáció

Érdemes alaposan körülnézni, hogy a lakásban milyen kommunikációs-szórakoztató szolgáltatásokat veszünk igénybe. Bejön 90 csatorna a tv-n, de nem nézünk, csak 5-öt? Nézzük meg a szolgáltatók aktuális ajánlatait mind a tv, mind a telefon, mind pedig az internet tekintetében, hátha ugyanazt (vagy még magasabb szintű) a szolgáltatást azóta már jóval kedvezőbb áron kínálják.

Ugyanígy érdemes például az esetleges távriasztó, távfelügyeleti szerződést is elővenni, és megnézni, nem kínálnak-e már sokkal szélesebb körű szolgáltatási körrel rendelkező terméket jóval alacsonyabb áron?


Hosszabb távon a közös költség is csökkenthető

Megfelelő tulajdonosi akarattal és hozzáállással a sokszor horribilis közös költség összeg is csökkenthető. Nyugodtan be lehet fejezni a fűtést a közös terek nagy részében (például tárolók, mosókonyhák, sőt a lépcsőházban is ki lehet akár kapcsolni). Ha eddig méregdrága takarítócég járt takarítani, érdemes olcsóbb után nézni, vagy akár saját szervezésben megoldani a takarítást – amitől ugyan sokan idegenkednek, de ha a zsebükön érzik a megtakarítást, mindjárt kedvezőbb lesz a hozzáállás.

Egy közgyűlés keretében nem árt újra átnézni a különféle karbantartó, hibaelhárító cégek ajánlatait, lehet, hogy mióta szerződött velük a ház, már sokkal jobb ajánlatok is léteznek. Mindezek a megtakarítások jól fognak jönni majd később, amikor adott esetben nem kell majd emelni a közös költséget, vagy a megtakarított összeg felújításra is fordítható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.