2p

300 pont feletti veszteséggel zárt az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow. Ekkora esésre idén még nem volt példa. Világszerte idegesek a befektetők.

2 százalék körüli esés jellemezte a vezető New York-i tőzsdeindexeket, a néhány hete még gyakorlatilag naponta rekordokat döntő mutató immár közel öt százalékra kerültek a csúcsoktól. Igaz, a szakértők egy része jó ideje mantrázza, hogy visszaesés várható és túlértékeltek a piacok. Ráadásul több olyan geopolitikai feszültség van a világban, amely a pénz és tőkepiacokra is hatással lehet.

Ennek ellenére a csütörtöki mélyrepülés a csalódást okozó vállalati eredmény beszámolók indították el, miközben a ma közölt makroadatokra sem mondhatjuk, hogy túl jól alakultak.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 317 ponttal, 1,88 százalékkal, 16563 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 39 ponttal, 1,98 százalékkal, 1931 pontra gyengült. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 93 ponttal, 2,08 százalékkal, 4370 pontra esett.

Az Exxon Mobil részvénye közel három százalékkal gyengült, mivel a társaság olaj- és gázkitermelése hat százalékkal csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami csalódást okozott elemzői körökben. A Whole Foods Market részvénye több mint három százalékkal gyengült az elemzői várakozásoktól elmaradó második negyedéves eredmény és a csökkentett éves előrejelzés miatt.

Nem javított a befektetői hangulaton az erősen iparosodott középnyugati régió gazdasági aktivitásának júliusi alakulásáról csütörtökön közzétett Chicago Business Barometer sem, ami előző havi 62,6 pontról 10 ponttal 52,6 pontra esett a várt 63,0 pont helyett.

Nem volt negatív meglepetés, de inkább eladásokat generált az tény, hogy nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban az előző héten az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint. A segélykérelmek száma 279 ezerről 302 ezerre változott az eggyel korábbi felméréshez képest. A piaci elemzők növekedést vártak, átlagosan 301 ezres értékre számítottak.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!