2p

A vártnál jobb eredményeket közölt az első negyedévet illetően a JP Morgan amerikai pénzügyi cég, melynek profitja 2,1 milliárd dollárt volt az év első három hónapjában. Ez részvényenként 40 centes eredményt jelent, miközben az elemzők 32 centre számítottak.

10 százalékkal esett vissza az első negyedévben a JP Morgan amerikai befektetési bank eredménye, de így is jobb lett a korábban vártnál. A nettó árbevétel rekordszintre emelkedett a pénzügyi cégnél, a 8,3 milliárd dolláros adat 5,3 milliárddal jobb, mint egy éve.

Rekordbevételt könyvelhetett el befektetési banki tevékenysége kapcsán a JP Morgan az első negyedévben, jórészt ennek volt köszönhető, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott eredmény meghaladta az előzetes várakozásokat. A 2,14 milliárd dolláros profit részvényenként 40 centet jelent és mintegy 10 százalékkal marad el a 2008 első negyedévi 2,37 milliárdos, papíronként 68 centes nyereségtől. A nemzetközi elemzők előzetesen 32 centes részvényenkénti nyereségre számítottak.

Az utóbbi hónapokban a JP Morgan piaci értéke közel megduplázódott a tőzsdei árfolyamemelkedésnek köszönhetően, ugyanis arra számítottak a befektetők, hogy lassulni fog a bank profitjának esése. Ehhez hozzájárult, hogy Jamie Dimon, a cég vezetője korábban már bejelentette, hogy januárban és februárban nyereséges volt a bank.

A Bear Stearns tavaly tavasszal történt felvásárlása jót tett a JP Morgannek, mivel így növelni tudta részesedését a brókerpiacon és a nyersanyagok kereskedelmében. A tavalyi másik nagy akvizíció, a Washington Mutual megvétele pedig az ingatlanpiacon és a lakossági szolgáltatások területén nyitott utat a vállalatnak, hogy növelje bevételeit.


A cég tavaly 25 milliárd dolláros állami segítséget kapott, hogy talpon tudjon maradni, ugyanakkor jobb helyzetben van, mint a vetélytársai, mivel 2008 végéig "csak" 33,3 milliárd dolláros veszteségleírásra volt szüksége, miközben a Citigroup és a Merrill Lynch is ennél lényegesen nagyobb veszteségeket könyvelt el.

A Citi egyébként pénteken közli első negyedéves számait, az elemzők számára meglepetés lenne, ha a bankóriás is nyereséget tudna felmutatni. Ugyanakkor a cég elnök-vezérigazgatója korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy az év első két hónapjában profitot termeltek, így nem kizárt a pozitív meglepetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!