TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A fokozódó inflációs nyomás miatt több kelet-közép-európai jegybank emelt ma kamatot. Várhatóan az MNB is hasonlóan dönt hétfőn.

Több kelet-közép-európai bank is ma jelentette be, hogy megemeli az alapkamatot, elsősorban az inflációs félelmek miatt lépték meg ezt. Jövő hétfőn várhatóan az MNB is emelni fogja a rátát.

A kelet-közép-európai régióban egyre nagyobb inflációs nyomás nehezedik a gazdaságokra, ezt pedig csak kamatemeléssel tudják kezelni a jegybankok. A román nemzeti bank ma fél százalékkal emelte az alapkamatot, a 9,5 százalékos ráta a legmagasabb jelenleg Európában. Ez volt sorozatban a negyedik kamatemelés Romániában, a Bloomberg által megkérdezett 11 elemző mindegyike erre számított. A döntéshozók azt is közölték, hogy készek tovább emelni az alapkamatot, amennyiben arra szükség lesz.

A román infláció februárban az elmúlt két évben a legmagasabb volt, a magas élelmiszerárak és a gyenge román lej miatt. Az elemzők a második negyedévben további 25-50 bázispontos kamatemelést valószínűsítenek.

A lengyel jegybank ma 25 bázisponttal emelte meg az alapkamatot, 5,75 százalék mostantól az irányadó ráta. Ez az elmúlt három év legmagasabb kamatszintje az országban, a lengyel döntéshozók is az erősödő inflációs nyomással magyarázzák a döntést. A Bloomberg által megkérdezett 20 elemző közül csak egy számított kamattartásra.

A lengyel infláció februárban hároméves csúcsra, 4,2 százalékra ugrott, miközben a kormány célja a 1,5-3,5 százalék közötti pénzromlás megtartása. A további gazdasági adatok arra utalnak, hogy tovább nőhet az infláció, ezért volt szükség a kamatemelésre.

A cseh nemzeti bank viszont 3,75 százalékon tartotta ma az alapkamatot, így ez továbbra is a legalacsonyabb szint az Európai Unión belül. Csehország annyiból van könnyebb helyzetben, mint a régió többi állama, hogy az erős korona segíthet megfékezni az elszabaduló inflációt. Az elemzők nagy többsége szintén kamattartásra számított, így ez a döntés sem okozott meglepetést.

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn tartja márciusi kamatdöntő ülését, melyen szinte biztos, hogy kamatemelésre kerül sor. Az utóbbi időben több vezető pénzügyi szakember nyilatkozott úgy, hogy elkerülhetetlen a kamatemelés az emelkedő infláció miatt. A piaci szereplők többsége azt valószínűsíti, hogy az MNB 50 bázisponttal emeli meg az alapkamatot, mely így 8 százalék lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.