3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tőzsdei kibocsátók tájékoztatási kötelezettségeinek lazítása, továbbá a menedzsment befolyását növelő saját részvény vásárlások a cégek átláthatóságának csökkenése felé hat - állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. szerdán közzétett elemzésében.

A tőzsdei kibocsátók tájékoztatási kötelezettségeinek lazítása, továbbá a menedzsment befolyását növelő saját részvény vásárlások a cégek átláthatóságának csökkenése felé hat - állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. szerdán közzétett elemzésében.

A független befektetési szolgáltató cég anyaga szerint a jelenlegi globális pesszimista részvénypiaci időszakban kiemelten fontos lenne, hogy a tőzsdei cégek vezetői felelősen kezeljék az információszolgáltatást.

Az Equilor megítélése szerint a transzparencia csökkentése felé ható egyik kulcstényező egyértelműen az, hogy a vonatkozó törvény és a szabályozás az elmúlt években a kibocsátók tájékoztatási kötelezettségeinek lazítása felé mozdult el. A szabályozás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az év egészére, illetve a negyedik negyedévre vonatkozó pénzügyi számokat csak az éves jelentésükben publikálják a cégek, a pénzügyi év lezárását követő négy hónapon belül. A negyedéves beszámoló esetében továbbra is élt a benyújtási határidő kötelezettség, ami azonban az adott negyedév végét követő 45 napról 60 napra tolódott ki.

Az Equilor információi szerint a Budapesti Értéktőzsdén a cégek közül többen élnek is ezzel a törvény adta lehetőséggel, egyebek közt az Émász, a PannErgy, a Phylaxia, az Elmű, a Freesoft, a Genesis és a Graphisoft Park. Emellett a gyorsjelentést adó cégek közül néhányan - ugyancsak a szabályozás lazításának eredményeképpen - egyre későbbre tolják ki a megjelentetést.

Az elemzés azt is megemlíti, hogy a válság időszakában újabb lendület kaptak a magyar tőzsdei cégek saját részvény vásárlásai. A menedzsment befolyásának növekedése és a csökkenő közkézhányad szintén a transzparencia csökkenésének irányába mutat. Az elemzés a Fotex, a Mol és az OTP saját részvény vásárlásait hozza fel példaként.

Kárhoztatja az elemzés a nem kellően részletezett eredménykimutatások és mérlegek terjedését is. A törvényi előírások szerint a beszámolóhoz csatolt eredménykimutatásban és mérlegben a főbb tételeket kell ismertetni (mint például értékesítés nettó árbevétele, üzemi tevékenység eredménye, stb.). Az azonban, hogy a kibocsátó a főbb tételeket milyen mélybontásban, milyen részletességgel közli, azaz az alkotó tételeket mennyire ismerteti, már teljesen diszkrecionális, azaz a menedzsment szándékától függ, pedig sokszor az egyes adatokból fontosabb következtetések is levonhatóak lennének.


Az Equilor megítélése szerint a reálgazdaságban eszkalálódó válság közepette egyre inkább felértékelődhet a befektetők szemében a profit warning, mint tájékoztatási eszköz használata, amely nem más, mint a kibocsátó gyorsjelentést megelőző bejelentése arra vonatkozóan, hogy az előre vártnál alacsonyabb vagy magasabb eredményről tud majd beszámolni az érintett cég. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek közül a 2000. január 1-től vizsgált periódusban mindössze négy olyan cég volt, amely alkalmazta a profit warning eszközét, ezek a Humet, a PannErgy (a profit warning kiadásakor még Pannonplast), az RFV és az Egis.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!