2p

2,3 milliárd forintos mérleg szerinti eredményt ért el az Egis az idei második negyedévben, ez jelentősen elmarad a tavalyi 5,3 milliárdtól. Az első negyedév után ezúttal is kijelenthető, hogy a pénzügyi eredményen bukott el a kisebbik gyógyszercég, hiszen ezen a soron a tavalyi 1,4 milliárdos nyereség után idén csak 0,1 milliárdos pluszt ért el a társaság.

Az Egis árbevétele a tavalyi második negyedév 30,4 milliárdja után 32,4 milliárdra emelkedett, ezen belül a külföldi értékesítés 23 milliárdot, a magyar piac pedig 9,4 milliárdot tett ki. Ugyanakkor az értékesítés önköltsége is nőtt 12,9 milliárdról 13,4 milliárdra, így a bruttó eredmény 17,4 milliárdról 19 milliárdra emelkedett. Jelentős növekedés volt megfigyelhető az egyéb működési költségek soron, ahol a tavalyi 784 millió után most 2,8 milliárdos kiadás mutatkozott. Részben ennek volt köszönhető, hogy az üzemi eredmény az egy évvel ezelőtti 3,8 milliárdról 2,8 milliárdra csökkent.

Emellett a pénzügyi eredmény során volt jelentős visszaesés. A pénzügyi bevételek 2,4 milliárdról 522 millió forintra csökkentek, míg a pénzügyi ráfordítások közel sem estek ekkora mértékben, csak 450 millióra csökkentek az egy évvel korábbi 916 millióról. A kettő eredőjeként a pénzügyi műveletek eredménye a tavalyi 1,4 milliárdos plusz után most csak 109 milliós eredményt hozott.

A fentieknek köszönhetően 5,1 milliárdról 2,3 milliárdra csökkent az Egis adózott eredménye. Az elemzők számítottak csökkenésre, de a közölt adat még az általuk várt 2,5 milliárd forint körüli számot is alulmúlta.

Mivel az Egis üzleti éve októberben kezdődik, ezért ők már három negyedévnél tartanak most. Az üzleti év első kilenc hónapjában a cég árbevétele 95,9 milliárd forint volt, ami 10,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzleti eredmény 15 százalékkal emelkedett, a tavalyi 11,4 milliárd után 13,1 milliárd forintot tett ki. A pénzügyi bevételek viszont három negyedév alatt 1,3 milliárdra csökkentek az egy évvel korábbi 4,3 milliárdról, így az adózott eredmény 11,4 milliárdra esett vissza 14,5 milliárdról.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!