8p

Hazaérni a kellemes, parkos környezetbe, reggel könnyű madárcsicsergésre és jó levegőre ébredni, gondtalanul játszani a családdal a hatalmas kertben – vagy éppen reggel közel egy órát állni a dugóban, negyedórát-húsz percet autózni az első bevásárlóközpontig, vagy éppen minden fontos dolog miatt állandóan a fővárosba utazni? Előnyei és hátrányai is bőven vannak az agglomerációba költözésnek – a Lakásmustra szétnézett, mi mennyibe kerül.

Noha például '''Szigetszentmiklóson''' 18-19 millió forintért még mindig takaros családi házakat (újat) lehet vásárolni, a kiköltözési őrület már a múlté. Néhány évvel ezelőtt leginkább a fővárosból az agglomerációba kiköltözés volt a jellemző – olyan települések felfutását eredményezve, mint a még ma is divatos '''Telki, Páty, vagy Budajenő''' – mára a folyamat csillapodott, sőt elindult egyfajta visszafelé mozgás is. A divatos agglomerációs településeken az árak magasra emelkedtek, míg a kevésbé népszerű helyeken egy fővárosi három szobás lakás árából egy korrekt családi házhoz is hozzá lehet jutni. A visszaköltözések oka elsősorban a fővárosihoz képest kevésbé fejlett infrastruktúra, valamint a közlekedési nehézségek – a tömegközlekedés ritkább, több időt vesz igénybe, a fővárosi bevezető utakon pedig szinte állandósultak a dugók: ma már senkinek sem kell bemutatni az M1-M7 közös bevezető szakaszát, vagy éppen a Szentendrei utat.


Általánosságban jellemző, hogy az agglomerációban inkább a családi házas területeket részesítik előnyben a vásárlók, ezek között is a többség a néhány éve épült, de szolidabb árfekvésű ingatlanok közül próbál válogatni, de adott esetben mutatkozhat igény kis lakásszámú projektekben megvalósuló társasházi lakásokra is. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt meglehetősen sokan vásároltak az agglomerációban épült "suburb" típusú sorházas lakóparkokban.

A turisztikai célpontnak számító, ingatlanpiaci szempontból meglehetősen belterjesnek tartott Szentendrén viszonylag széles kínálatból válogathat az, aki a környéken szeretne ingatlant vásárolni. Szinten minden árkategóriában van kínálat 11 és 130 millió forint között, a jellemző négyzetméterárak 250-350 ezer forint között mozognak. 12 millió forintért 55 négyzetméteres lakótelepen található lakást kínálnak.

A belváros és a Duna-part felé haladva az árak nőnek: 200 négyzetméteres, itt-ott felújítandó családi házért – panorámával – több, mint harmincmillió forintot kell fizetni, míg a Fő tér közelében lévő, jó állapotú, 120 négyzetméteres családi házért már 46 millió forintot kérnek.

Létezik természetesen ennél sokkal drágább is – főleg a korzó környékén: luxuskivitelű 260 négyzetméteres házat vásárolhatunk 100 millió forintért, igényes felszereltséggel. Az M0-ás híd megépítése máris kifejtette jótékony hatását, a település könnyebben elérhető, és mintha az őrült hosszú sorok is mérséklődtek volna a bevezető úton.

Mind a vásárlás, mind az eladás szempontjából döntő fontosságú, hogy a fővárostól melyik irányba, melyik településen vagyunk. A Budapesttel szinte egybeépült, autópályán jól megközelíthető Érden a legjobban keresett ingatlanok közé tartoznak az új építésű, négylakásos házakban található ingatlanok, 60-70 négyzetméter alapterülettel, 1+2 félszobával, melyek jellemző ára 18-22 millió forint között alakul. Szintén keresettek a viszonylag újabb építésű, 1-2 éves családi házak a 20 - 30 millió forint közötti árkategóriában. Az ennél jelentősen drágább, illetve a jóval régebben épült ingatlanok iránt már mérsékeltebb az érdeklődés, leginkább a parkvárosi és a tusculanumi városrészben.

A közeli Diósdon szintén élénknek nevezhető a piac, az árak azonban némileg magasabbak, 20 millió forint alatt nem igazán van kínálat, egy 200 m2-es családi házért pedig teljesen szokványos a 45-60 milliós ár. Új építésű, 100m2-es lakást 340.000 forintos négyzetméteráron kínálnak, minden a vevő kívánsága szerint alakítható. Természetesen az igazán igényest kedvelőknek sem kell csalódniuk a környéken: a közeli Törökbálinton páratlan panorámájú és felszereltségű, 520 négyzetméteres mediterrán villát kínálnak eladásra 150 millió forintért. Diósdhoz hasonlóan Törökbálinton is inkább a 30-50 millió forint közötti családi házak szerepelnek a kínálatban, de lehet azért 20 millió környékén is vásárolni. Ezért a pénzért kiskertes, 15 éve épült sorházi lakást kínálnak.

Budakeszin
a négyzetméterárak közelítik vagy meg is haladják a 300 ezer forintot – a kínálatban 21 milliótól egészen 100 millióig szerepelnek különféle minőségű és adottságú ingatlanok. Valamivel több, mint 22 millióért egy század elején épült házban elhelyezkedő, 77 négyzetméteres, 3 szobás lakást kínálnak – a négyzetméterár 290 ezer forint. Néhány éve épült lakóparkban található, tetőtéri, panorámás, közel 100 négyzetméteres ingatlan kínálati ára 25 millió forint, egy 10 éve épült, jó állapotú, 240 négyzetméteres, üzlethelyiséggel rendelkező családi ház – új építésű övezetben – 48 millió forintba kerül, míg az előző településeken már említett színvonalú, erdő mellett elhelyezkedő luxus családi házért 96 millió forintot szeretnének kapni a tulajdonosok.

Dunakeszin
a kínált lakások árai jellemzően 10 és 60 millió forint közé tehetőek, előbbi összegért a 60-as évek végén épült téglaházban lehet 50 négyzetméteres társasházi lakáshoz hozzájutni, vagy panelban 70 négyzetméterhez. Egy tavaly átadott, újépítésű házban található tetőtéri, 46 négyzetméteres lakásért 13 millió forintot kér a tulajdonosa, ugyanakkor egy másik lakóparkban 9 millió forintért már közel 30 négyzetméteres lakás vásárolható, jellemzően 280-300 ezer forintos négyzetméteráron.

A településen egy felújítandó, régebbi kivitelezésű 100 négyzetméteres családi házért 18 millió forintot kérnek, a városközponthoz közel lévő hasonló alapterületű, de valamivel jobb állapotú ingatlanért 22 millió forintot kellene a leendő vevőnek kifizetnie. Új építésű – igényes kivitelezésű – ikerházfélért közel 40 millió forintot kell letenni az asztalra (180 négyzetméter alapterülettel). Panorámás telken található, 2002-ben épített családi ház 70 millió forintba kerül. Mindenképpen érdemes szétnézni, a település felfutóban van, a Megyeri-híd pedig sok mindent jelentősen egyszerűbbé tett.

Gödöllőn nagy a kínálat családi házakból, melyek ára állapotuktól és elhelyezkedésüktől függően széles sávban szóródik. A Kertvárosban már 12 millió forintért is hozzá lehet jutni egy régi típusú, kb. 70m2-es épülethez, azonban a kínált ingatlanok többsége inkább a 25-40 millió forintos kategóriában helyezkedik el - de természetesen jelen vannak a piacon ennél jóval drágább házak is. Noha van kínálat kisebb alapterületű családi házakból is, a jellemző méret a piacon 100-250 m2-es ingatlan.

Az egyik legdrágább - kétségtelenül igényes - családi házakat a "Blaha" városrészben kínálják, itt a kért ár akár a 125 millió forintot is elérheti. A négyzetméterárak jellemzően nem lépik túl a 300 ezres határt. A kereslet inkább a felújítandó, 70-es években épült, 30 millió forint alatti kockaházak iránt erős, ennél drágábban már jóval alacsonyabb a kereslet, főleg a fővárosi vásárlók jellemzőek, de a régión belülről is érkeznek potenciális vevők, a várost tekintve a leginkább a kertvárosi rész divatos. Jellemző tapasztalat, hogy 30-35 millió forint alatt nincs olyan ház, amihez ne kellene hozzányúlni.

Budaörsön az olcsóbb kategóriában leginkább csak panellakásokat lehet vásárolni, ezek négyzetméterárai 200-275 ezer forint között alakulnak (drágább, mint a főváros számos lakótelepén), egy 50 négyzetméteres, kétszobás panellakás ára 12,5 millió forint. A település belvárosában egy téglaépítésű lakás négyzetméterára 240 ezer forint – magát a lakást 28 millió forintért kapjuk meg, közel 120 négyzetméter alapterülettel.

A családi házak 30-40 millió forinttól indulnak, ez alatt leginkább csak a 60-as években épült ingatlanokat lehet vásárolni, ahol inkább a telek képviseli az értéket. Ugyanakkor a 20 éve épült, 270 négyzetméteres családi ház kínálati ára 58 millió forint, míg egy új építésű, 240 négyzetméteres panorámás ingatlanért 63 millió forintot kérnek. A vevők főleg családi házakat keresnek, azonban az osztatlan közös tulajdonú ingatlanoktól óvakodnak.

Gödön 100 négyzetméter körüli családi házakért 22-25 millió forintot kérnek, de igényesek választhatnak dunai panorámás luxuskivitelű 400 négyzetméteres családi házat 150 millió forintért – a négyzetméterár 375 ezer forint; összehasonlításképpen: a budai zöldövezetben ilyen kivitelű ingatlan négyzetmétárára jellemzően 5-700 ezer forint között alakul.

Szigetszentmiklósón igen élénk a piac, a vásárlók különösen a 20-30 millió forint körüli áron kínált családi házakat keresik. A közlekedési kapcsolatok miatt nagy az igény a HÉV-hez közeli, belvárosi kis lakásokra is – jellemzően 15 millió forint alatt. Számos új építésű, kulcsrakész sor-, iker- és önálló családi házat kínálnak (70-90 m2 alapterülettel) 18-20 milló forint környékén. A közeli Dunaharasztiban inkább a családi házak után érdeklődnek 20 millió forint környékén, azonban mindkét településen jellemző, hogy az eladók a piacilag indokoltnál magasabb árakat kérnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!