2010. július 29. 15:24

Csaknem 25 százalékkal növelte bevételét áprilistól júniusig az egy évvel korábbihoz képest a Visa.

Az elektronikus fizetési szolgáltatások globális piacát vezető amerikai társaság csütörtöki gyorsjelentése szerint a bevétel 23 százalékkal 2 milliárd dollárra nőtt az üzleti év júniussal zárult harmadik negyedévében. Az eredményt főként a határokon átívelő tranzakciók bővülése javította.

A 716 millió dolláros adózás utáni nyereség csak azért marad el az egy évvel korábbi 729 milliótól, mert tavaly a társaság brazil leányvállalatának tőzsdei bevezetése megdobta a profitot.

Idén a válság enyhülésével feltámadó vásárlókedv töltötte fel a kasszát; áprilistól június végéig összesen 11,7 milliárd tranzakciót végeztek a Visa-ügyfelek 803 milliárd dollár értékben. Ez 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi tranzakcióknál átlagon felüli, 17 százalékos a növekedés.

A kilátások azonban bizonytalanok, főként az Egyesült Államokban a közelmúltban elfogadott pénzügyi reformtörvény miatt. A 30-as évekbeli gazdasági válság óta a legátfogóbb szabályozási reform hatásait egyelőre nem lehet megjósolni - mondta Joseph Saunders. A Visa elnök-vezérigazgatója ugyanakkor arra számít, hogy a bevétel az év egészét tekintve 15 százalékkal nő.

A Visa Inc az első számú szereplő az elektronikus szolgáltatások piacán. Bankkártyát - hitel- vagy betéti kártyát - nem bocsát ki egyedül, partner nélkül, szolgáltatásait bankokon keresztül nyújtja az ügyfeleknek, így aztán például a hitelt is a bank biztosítja, és nem a Visa. A cég által lebonyolított tranzakciók 70 százaléka egyébként nem is hitelkártyához kapcsolódik, hanem betéti kártyához vagy egyéb fizetési megoldáshoz.

MTI/Menedzsment Fórum