<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az amerikai gazdasági adatok azt mutatják, hogy a gazdasági kilábalás megtorpant, a lendületvesztésnek pedig valószínűsíthetően globális következményei lesznek. A piacok egyelőre még bizakodók, amennyiben azonban nem mutatnak némi javulást az adatok a júniusi hónapban, akár jelentősebb korrekció is lehet majd, áll a Raiffeisen heti piaci összefoglalójában.

Tovább romlanak a gazdasági adatok, ahogy egyre jobban kiteljesedik a kilábalást követő lendületvesztés. Legjobban az Egyesült Államok statisztikáiban látszik, de a japán és latin amerikai számok is a korábbinál borúsabb képet mutatnak. Ennek megfelelően a globális konjunktúrát elcsípni próbáló indikátorok 2009 óta nem látott mélyponton vannak. Az amerikai vállalatok a korábbi jelzéseik ellenére pedig igenis belefoglalták ezt a várakozásaikba, és ezen keresztül a foglalkoztatás-politikájukba. Májusban az amerikai munkaerőpiacon 54 ezer új állás keletkezett, jócskán kevesebb, mint egy hónappal korábban (232 ezer). Figyelembe véve, hogy az amerikai népesség folyamatosan bővül, ilyen havi dinamika nem elegendő a munkaerőpiac kondícióinak javulásához (márpedig ez a Fed egyik elsődleges célja az infláció kordában tartása mellett). Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is emelkedett, immár 9,1 százalékos a ráta.

Az előttünk álló hét legfontosabb eseménye a csütörtöki EKB kamatdöntés lesz. Az szinte teljesen biztos, hogy a kamatokon nem fognak változtatni, hiszen jellemző kódbeszédével Trichet ezt sugallta egy hónappal ezelőtt. A kérdés sokkal inkább az, hogy az Európában egyelőre még csak kis mértékben érezhető, de globálisan igenis látványos lassulás milyen hatással lesz a tanácsra. Az nyilvánvaló, hogy abban az európai gazdaságban, melynek kilábalása nagyban az export kiugró teljesítményére alapozódik, nem érdemes azzal számolni, hogy nem gyűrűzik be a lendületvesztés. A tartós dezinflációhoz azonban a Raiffeisen előrejelzése szerint szükség van még a monetáris kondíciók szigorítására, ezért a bank szakemberei szerint Trichet ezúttal előkészíti a júliusi kamatemelést.

Az amerikai részvénypiac ezen a héten sem tudta levetkőzni pesszimizmusát, ami immár ötödik hete tartja fogságban a befektetőket. Egészen 2008 júniusáig kell visszalapoznunk, hogy hasonlóan borús időket láthassunk. A héten egyértelműen a hónap forduló okozott valamifajta törést a befektetési kedvben, mert a hét eleje még jól alakult. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ugyan rosszabb gazdasági adatok jelennek meg, de ezeknek nagy részére számítottak összhangban a kilábalás végét követő lendületvesztéssel. Példának okáért a lakáspiaci árindex újabb mélypontot jelölt ki magának, ám erre a hírre tapasztaltabb befektetők már hónapok óta számítottak. A forgalom alacsony szinten maradt egész héten, ami nem meglepő, mert a hétfői ünneppel hivatalosan is elkezdődött a nyár. Ilyenkor egy nagyobb eladó vagy vevő könnyen megmozgathatja az egész piacot.

Májusban hét havi mélypontra esett az egyéni befektetők részvénykitettsége, de így is nyolcadik hónapja tartózkodik a hosszú távú átlagok felett az arány. Ez az óvatos hozzáállás a részvényalapok pénzáramlásában is szembetűnő, október óta nem vontak ki ekkora mennyiségű pénzt belőlük. Amíg az egyéni befektetőkkel és hírlevél írók piacról alkotott véleménye nyolc havi mélypontról pattant az optimista irányba, addig az aktív befektetési tanácsadók továbbra is tavaly szeptemberi szemüveggel látják az eljövendő időszakot. A vállalatok ezzel szemben kedvezőbben vélekednek, mert egyre több, főleg technológiai cég nyújt be tőzsdére lépési kérelmet. A jövő héten különös módon szinte egyetlen piacmozgató hatással rendelkező gazdasági adatban sem lesz. Ezt tetőzi a nyár előrehaladtával tovább csökkenő forgalom is, így a befektetők az egyéni vállalati hírekre és az európai adóssághelyzetre koncentrálhatnak.

Technikai szempontból a Raiffeisen által benchmarknak használt S&P-ben továbbra is az 1300 a kulcsszint, amelynek elesése jelentősebb teret nyithatna lefelé, akár a short pozíció nyitásának lehetőségét is felvetve, míg felfelé a héten sikertelenül tesztelt 1345-ös szintek jelentenek ellenállást. Alapvetően e két szint között folyhat a kereskedés.

A hazai piac a hét nagy részében felülteljesítő volt, amelyből azonban valamelyest visszaadott a hét utolsó napján. Az OTP, amelyről levágásra került a 73 forintos osztalékszelvény a 6000 körüli szinteket tudta tartani a kedvezőtlen hangulatban is, így feltételezhető, amennyiben a kinti piac nem törik (S&P 1300 alá) akkor ez a szint az OTP-ben is kitarthat. Az adósmentő csomagnak már nem volt érdemi hatása az árfolyamra, miután a korábbiakkal nagy vonalakban megegyező lett a megállapodás az árfolyamszintek tekintetében. Két fontos hiányosság azonban még mindig van; egyrészt csalódást keltő, hogy semmilyen ösztönző nem került bele, ami a hitelezési aktivitást serkentené. Másrészt a bankadóval kapcsolatban sem született megállapodás a 2012-es időszakra vonatkozóan. Technikai szempontból felfelé a 6125-ös szintek áttörése adhatna lendületet a papírnak, addig jelentős pozíció felvétel nem ajánlható rövid távra a letörés veszélye miatt.

Volatilis hetet tudhat maga mögött a Mol is, amely részben az olajárak átmeneti emelkedéséből tudott profitálni, illetve úgy tűnik az állami szerepvállalással kapcsolatos aggodalmak sem okoztak jelentősebb eladói hullámot. A héten azonban negatív hírek érkeztek Horvátországból, a helyi kormányzat újra kívánja tárgyalni a korábban kötött részvényesi megállapodást a Mollal, amely biztosítja a magyar cég számára az operatív irányítást a cégben. A Raiffeisen feltételezése az, hogy a horvát kormányzat el kívánja érni, a megállapodás rögzítse, hogy a Mol nem kerülhet 50 százalék fölé az INA-ban. A Mol jelezte tárgyalási szándékát és viszont felvetett pár olyan pontot, amely nem teljesült a korábban kötött megállapodáshoz képest, mint például a sokáig veszteséget termelő gázüzletág kiszervezése állami cégbe. Fentiek egyértelműen a viszony romlását jelzik, a Raiffeisen véleménye szerint azonban a Mol INA feletti kontrollja egyáltalán nincsen veszélyben, így nem változik a cég eredménykilátása sem. A Raiffeisen továbbra is optimista a papírral kapcsolatban, és megerősítették hosszú távú vételi ajánlásukat. Rövid távon optimizmust az adhat, ha 24000 fölé tudna menni a papír, míg lefelé a 23300 illetve a 22500-as szintek jelentenek támaszt.

Az MTelekom továbbra is 550 alatt toporog, a kép továbbra sem kedvező. A héten levágták a Richterről is a 860 forintos osztalékszelvényt, így ismét a kritikus 36 ezres szint alatt, azonban könnyen lehet, hogy ez a szint már ki fog tartani a papírban, akárcsak az Egis esetében a 19000-es szint. Mindkét papír messze van azonban attól, hogy rövid távra vonatkozóan a kép javulásáról beszélhessünk.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.