<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Méretei miatt a III. kerület ingatlanpiaca sokféle arcát mutatja a leendő vásárlóknak – a szörnyű szalagházaktól kezdve a hangulatos kertvárosias utcákon át egészen akár közvetlenül a Duna-parton is berendezhető az álomotthon – természetesen elegendő anyagi erőforrás mellett. Lakást azonban szinte mindenki tud itt találni, hiszen a környéken a legolcsóbb panelektől a legdrágább luxusvillákig minden megtalálható – minden mennyiségben.

Zavarbaejtő lakótelepi választék

Aki a III. kerületben panellakásba szeretne költözni rettenetesen egyszerű dolga van – számolja meg a bankjegyeket a tárcájában, majd válassza ki azt a lakótelepet, amelyik a legszimpatikusabb – és máris eladó lakások százaival találja szembe magát. Azok a típusú vásárlók, akik a központhoz közeli elhelyezkedést kedvelik, választhatják a Tímár utcai lakótelepet, közeli HÉV csatlakozással, nagy zöldfelületekkel, gyorsan elérhető városközponttal, és régi hosszú szalagházakkal. Esetleg aki forgalmasabbra vágyik, néhány panelház mindjárt a főút mellett is elérhető a közvetlen közelben.

A következő megálló a Flórián tér, itt találkozik a Tímár utcai, a Vörösvári úti és a Szentendrei úti panelrengeteg, melynek mintegy megkoronázásaként a szebb napokat is látott Flórián áruházzal átellenben fantasztikusan hosszú szalagházakba költözhet a leendő lakásvásárló – de legalább a bevásárlási és tömegközlekedési lehetőséggel nem lesz semmi gond. Kifelé a városból mind a két irányba hosszan kígyóznak a panelházak, általános ingatlanpiaci tapasztalat szerint áruk nagyjából mindegyiknek 170-230.000 forint között alakul négyzetméterenként, állapottól és tájolásától függően: a soksávos főutakra néző lakásokat jelentősen olcsóbban lehet megvásárolni, miután már az eladók is rájöttek, hogy nem ez a legkeresettebb ingatlantípus a fővárosi lakáspiacon.

Túljutva a Bogdáni úton, szinten hívogatóan tűnik fel Kaszásdűlő, ahol a változatosság kedvéért szintén egy lakótelep kínálja eladó lakásait. Az árak itt – mondjuk a később bemutatandó Békásmegyerhez vagy a Szentendrei úthoz képest – talán inkább az említett ársáv felső részében tartózkodnak, de azért lehet bőségesen előnyös ajánlatokat találni. Bár uszoda, iskola, számos tömegközlekedési kapcsolat is létesült, a külső szemlélő számára Kaszásdűlő egy kicsit elhanyagoltnak tűnik – mindenesetre alig több, mint 11 millió forintért már itt is lehet vásárolni, egy 50 m2-es lakást.

Tovább haladva kifelé a már minden lakótelepekről szóló cikkben ezerszer megénekelt éltanuló Pók utcai lakótelep következik, mely sikerét három dolognak köszönheti: utolsók között épült, közel van a Dunához és parkosított, valamint nagyon sok benne a lakótelepeken kedvelt négyszintes panelház. Egyfajta mini-ármikroklíma működik itt, a terület ugyanis a legdrágább lakótelep közé tartozik a fővárosban, akár 260-290.000 forintot is elkérnek egy-egy jobb lakásért. Ugyanakkor a csend, nyugalom és a vízpart mellett léteznek hátrányok is: a telep gyakorlatilag alvóváros, kevés a vásárlási lehetőség (legalábbis gyalogosan), és a tömegközlekedés – különösen ide értve a Duna felé eső részeket – nagyon finoman szólva is erősen szellős, a nem éppen 3 percenként közlekedő HÉV a Nánási úthoz közel eső utcáktól kb. 15 perc gyaloglás, a 106-os busz pedig annyira ritkán jár, hogy nem árt megtanulni a menetrendjét.

A lakótelepi túra végállomása ebben az irányban pedig Békásmegyer, ahol akár már 150-160.000 forintos négyzetméterártól lehet lakásokat vásárolni – persze ezek nem biztos, hogy a legjobb állapotúak – de 180.000 forint környékén már akár válogatni is lehet. A 80-as évek végén a környék nem tartozott a főváros jó hírű részei közé, mára a helyzet konszolidálódott, több utcát, teret felújítottak, bizonyos lakásokból pedig egészen szép kilátás nyílik. A HÉV végállomásnak, és a buszjáratoknak köszönhetően a közlekedés megfelelő, üzletekkel is jól ellátott a terület. Egyesek a hegy felőli, mások a Duna felőli oldalt részesítik előnyben, ez a vita valószínűleg soha nem fog eldőlni véglegesen.

Mindezeken kívül több apró unikum is található a kerületben, mint például az egykori kísérleti, Gyógyszergyári lakótelep – Óbudán biztos, hogy mindenki tud magának megfelelő panellakást találni.

És mi az, ami nem panelből van?

A téglalakások piaca is bőséges a környéken – bár a döbbenetesen sok lakótelep miatt arányaiban talán kevesebb lakás található, azok is inkább a belső részeken, a hegyoldalban, illetve az új építésű beruházások között, melyek a kerület szinte minden pontján megtalálhatóak.

A hagyományos tégla ára 260-270.000 forintos négyzetméterártól kezdődik, és tart egészen a csillagos égig (8-900.000 forintig négyzetméterenként). 300.000 forint alatt elsősorban a „sík” területeken, az Árpád fejedelem útja, Nagyszombat utca környékén válogathat a vásárló, esetleg még a Pacsirtamező és a Lajos utca környéke jöhet szóba. Innentől kezdve mind a környék presztízse, mind pedig az árak mennek felfelé – a jellemző használt téglalakás ár a kerület egyéb részein 330-450.00 között mozog, de a hegyen illetve a Római parton nem ritka a fél millió forintos négyzetméterár sem. Egyes, korábban épült prémium lakóparkokban kínált lakások – a Szépvölgyi út környékén – már közel 600.000 forintért várják új gazdájukat.

Új építésű lakásokból is óriási lehetőségek tárulnak a lakáskeresők elé – mind a városközponthoz közeli részeken, mind a külső területeken szinte gombamód szaporodtak a társasházak, lakóparkok az elmúlt években – némelyik több évvel ezelőtt átadott projektben még mindig kínálnak szabad lakásokat.

Az egyes területek bemutatása meghaladná a cikk terjedelmi lehetőségeit, mindenesetre annyit érdemes tudni, hogy a frissen épített lakásokat általában 370-500.000 forint közötti négyzetméteráron kínálják, léteznek természetesen ennél sokkal drágábbak is – a hegyoldalba épített, panorámás, kevés lakásból álló társasházakban akár 7-800.000 forintot is elkérnek négyzetméterenként – persze ezek a környékek egészen más életérzést és minőséget biztosítanak, mint mondjuk egy forgalmas csomópont mellett épült társasház.

Egy-egy példa már arra is van, hogy a lakótelepi lakókat is közvetlenül megcélozzák egy-egy beruházással, például a Pünkösdfürdő utcában épülő viszonylag nagy lakásszámú társasház közvetlenül a békásmegyeri lakótelep szélén került megvalósításra – feltehetően számítva a panelből átmenekülni kívánókra.

Speciális területe még az új építésű beruházásoknak a Római part, ahol közvetlenül a vízparton fantasztikus kivitelezésű és hangulatú lakásokat lehet vásárolni – nem is annyira horror árakon, a jellemző árszint itt is 400-500.000 forint környékén mozog, de ettől lefelé (főleg a földszinti ingatlanoknál) és felfelé (vízre néző lakások) történő eltérés is előfordulhat. Itt élni semmivel sem összehasonlítható, azonban azt tudni kell, hogy ezen a környéken – a Nánási út és a víz között – az ingatlanok üdülő besorolásúak.

Álomszép családi házak- álomáron?

Családi házat a kerületben már 18 millió forintért is kínálnak – de aki valami minőségire vágyuk, jobban teszi, ha inkább 35 millió forinttól kezd el nézelődni. A szép helyen lévő, nem túlzottan kieső, és jó állapotú házakért pedig akár 45-70 millió forintot is elkérhetnék – itt is fokozottan érvényes az az ingatlanos alaptétel, miszerint a helyet kell megfizetni. Táborhegy-Testvérhegy-Mátyáshegy-Csillaghegy: mind a négy név garancia arra, hogy egy-egy családi házra akár 100 millió forint feletti összeget is el lehet költeni.

Mindezek ellenére a drága házak sokáig várhatnak új vevőre, inkább a 40-50 millió forint közötti árkategóriában van kereslet, és még itt is elég sokáig válogatnak, gondolkoznak a potenciális vásárlók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.