7p

Méretei miatt a III. kerület ingatlanpiaca sokféle arcát mutatja a leendő vásárlóknak – a szörnyű szalagházaktól kezdve a hangulatos kertvárosias utcákon át egészen akár közvetlenül a Duna-parton is berendezhető az álomotthon – természetesen elegendő anyagi erőforrás mellett. Lakást azonban szinte mindenki tud itt találni, hiszen a környéken a legolcsóbb panelektől a legdrágább luxusvillákig minden megtalálható – minden mennyiségben.

Zavarbaejtő lakótelepi választék

Aki a III. kerületben panellakásba szeretne költözni rettenetesen egyszerű dolga van – számolja meg a bankjegyeket a tárcájában, majd válassza ki azt a lakótelepet, amelyik a legszimpatikusabb – és máris eladó lakások százaival találja szembe magát. Azok a típusú vásárlók, akik a központhoz közeli elhelyezkedést kedvelik, választhatják a Tímár utcai lakótelepet, közeli HÉV csatlakozással, nagy zöldfelületekkel, gyorsan elérhető városközponttal, és régi hosszú szalagházakkal. Esetleg aki forgalmasabbra vágyik, néhány panelház mindjárt a főút mellett is elérhető a közvetlen közelben.

A következő megálló a Flórián tér, itt találkozik a Tímár utcai, a Vörösvári úti és a Szentendrei úti panelrengeteg, melynek mintegy megkoronázásaként a szebb napokat is látott Flórián áruházzal átellenben fantasztikusan hosszú szalagházakba költözhet a leendő lakásvásárló – de legalább a bevásárlási és tömegközlekedési lehetőséggel nem lesz semmi gond. Kifelé a városból mind a két irányba hosszan kígyóznak a panelházak, általános ingatlanpiaci tapasztalat szerint áruk nagyjából mindegyiknek 170-230.000 forint között alakul négyzetméterenként, állapottól és tájolásától függően: a soksávos főutakra néző lakásokat jelentősen olcsóbban lehet megvásárolni, miután már az eladók is rájöttek, hogy nem ez a legkeresettebb ingatlantípus a fővárosi lakáspiacon.

Túljutva a Bogdáni úton, szinten hívogatóan tűnik fel Kaszásdűlő, ahol a változatosság kedvéért szintén egy lakótelep kínálja eladó lakásait. Az árak itt – mondjuk a később bemutatandó Békásmegyerhez vagy a Szentendrei úthoz képest – talán inkább az említett ársáv felső részében tartózkodnak, de azért lehet bőségesen előnyös ajánlatokat találni. Bár uszoda, iskola, számos tömegközlekedési kapcsolat is létesült, a külső szemlélő számára Kaszásdűlő egy kicsit elhanyagoltnak tűnik – mindenesetre alig több, mint 11 millió forintért már itt is lehet vásárolni, egy 50 m2-es lakást.

Tovább haladva kifelé a már minden lakótelepekről szóló cikkben ezerszer megénekelt éltanuló Pók utcai lakótelep következik, mely sikerét három dolognak köszönheti: utolsók között épült, közel van a Dunához és parkosított, valamint nagyon sok benne a lakótelepeken kedvelt négyszintes panelház. Egyfajta mini-ármikroklíma működik itt, a terület ugyanis a legdrágább lakótelep közé tartozik a fővárosban, akár 260-290.000 forintot is elkérnek egy-egy jobb lakásért. Ugyanakkor a csend, nyugalom és a vízpart mellett léteznek hátrányok is: a telep gyakorlatilag alvóváros, kevés a vásárlási lehetőség (legalábbis gyalogosan), és a tömegközlekedés – különösen ide értve a Duna felé eső részeket – nagyon finoman szólva is erősen szellős, a nem éppen 3 percenként közlekedő HÉV a Nánási úthoz közel eső utcáktól kb. 15 perc gyaloglás, a 106-os busz pedig annyira ritkán jár, hogy nem árt megtanulni a menetrendjét.

A lakótelepi túra végállomása ebben az irányban pedig Békásmegyer, ahol akár már 150-160.000 forintos négyzetméterártól lehet lakásokat vásárolni – persze ezek nem biztos, hogy a legjobb állapotúak – de 180.000 forint környékén már akár válogatni is lehet. A 80-as évek végén a környék nem tartozott a főváros jó hírű részei közé, mára a helyzet konszolidálódott, több utcát, teret felújítottak, bizonyos lakásokból pedig egészen szép kilátás nyílik. A HÉV végállomásnak, és a buszjáratoknak köszönhetően a közlekedés megfelelő, üzletekkel is jól ellátott a terület. Egyesek a hegy felőli, mások a Duna felőli oldalt részesítik előnyben, ez a vita valószínűleg soha nem fog eldőlni véglegesen.

Mindezeken kívül több apró unikum is található a kerületben, mint például az egykori kísérleti, Gyógyszergyári lakótelep – Óbudán biztos, hogy mindenki tud magának megfelelő panellakást találni.

És mi az, ami nem panelből van?

A téglalakások piaca is bőséges a környéken – bár a döbbenetesen sok lakótelep miatt arányaiban talán kevesebb lakás található, azok is inkább a belső részeken, a hegyoldalban, illetve az új építésű beruházások között, melyek a kerület szinte minden pontján megtalálhatóak.

A hagyományos tégla ára 260-270.000 forintos négyzetméterártól kezdődik, és tart egészen a csillagos égig (8-900.000 forintig négyzetméterenként). 300.000 forint alatt elsősorban a „sík” területeken, az Árpád fejedelem útja, Nagyszombat utca környékén válogathat a vásárló, esetleg még a Pacsirtamező és a Lajos utca környéke jöhet szóba. Innentől kezdve mind a környék presztízse, mind pedig az árak mennek felfelé – a jellemző használt téglalakás ár a kerület egyéb részein 330-450.00 között mozog, de a hegyen illetve a Római parton nem ritka a fél millió forintos négyzetméterár sem. Egyes, korábban épült prémium lakóparkokban kínált lakások – a Szépvölgyi út környékén – már közel 600.000 forintért várják új gazdájukat.

Új építésű lakásokból is óriási lehetőségek tárulnak a lakáskeresők elé – mind a városközponthoz közeli részeken, mind a külső területeken szinte gombamód szaporodtak a társasházak, lakóparkok az elmúlt években – némelyik több évvel ezelőtt átadott projektben még mindig kínálnak szabad lakásokat.

Az egyes területek bemutatása meghaladná a cikk terjedelmi lehetőségeit, mindenesetre annyit érdemes tudni, hogy a frissen épített lakásokat általában 370-500.000 forint közötti négyzetméteráron kínálják, léteznek természetesen ennél sokkal drágábbak is – a hegyoldalba épített, panorámás, kevés lakásból álló társasházakban akár 7-800.000 forintot is elkérnek négyzetméterenként – persze ezek a környékek egészen más életérzést és minőséget biztosítanak, mint mondjuk egy forgalmas csomópont mellett épült társasház.

Egy-egy példa már arra is van, hogy a lakótelepi lakókat is közvetlenül megcélozzák egy-egy beruházással, például a Pünkösdfürdő utcában épülő viszonylag nagy lakásszámú társasház közvetlenül a békásmegyeri lakótelep szélén került megvalósításra – feltehetően számítva a panelből átmenekülni kívánókra.

Speciális területe még az új építésű beruházásoknak a Római part, ahol közvetlenül a vízparton fantasztikus kivitelezésű és hangulatú lakásokat lehet vásárolni – nem is annyira horror árakon, a jellemző árszint itt is 400-500.000 forint környékén mozog, de ettől lefelé (főleg a földszinti ingatlanoknál) és felfelé (vízre néző lakások) történő eltérés is előfordulhat. Itt élni semmivel sem összehasonlítható, azonban azt tudni kell, hogy ezen a környéken – a Nánási út és a víz között – az ingatlanok üdülő besorolásúak.

Álomszép családi házak- álomáron?

Családi házat a kerületben már 18 millió forintért is kínálnak – de aki valami minőségire vágyuk, jobban teszi, ha inkább 35 millió forinttól kezd el nézelődni. A szép helyen lévő, nem túlzottan kieső, és jó állapotú házakért pedig akár 45-70 millió forintot is elkérhetnék – itt is fokozottan érvényes az az ingatlanos alaptétel, miszerint a helyet kell megfizetni. Táborhegy-Testvérhegy-Mátyáshegy-Csillaghegy: mind a négy név garancia arra, hogy egy-egy családi házra akár 100 millió forint feletti összeget is el lehet költeni.

Mindezek ellenére a drága házak sokáig várhatnak új vevőre, inkább a 40-50 millió forint közötti árkategóriában van kereslet, és még itt is elég sokáig válogatnak, gondolkoznak a potenciális vásárlók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!