2009. október 16. 16:21

Ausztriában az évi 3 milliárd eurós lakásépítési- és felújítási támogatás legnagyobb részét a környezetvédelmi szempontok szerint osztják szét, a sorban ezt a gazdaságosság és a szociális helyzet követi - mondta Christian Murhammer, az Osztrák Készház Szövetség főtitkára a vasárnap estig nyitva tartó Készház Vásárt kísérő konferencián.

A főtitkár előadásában példát hozott arra, hogy egy 100 millió euróval támogatott lakás-energetikai program 200 millió euró adóbevételt hozott a költségvetésnek, és közben 600 munkahely is keletkezett. Az előadó ezzel érzékeltette, hogy az állami támogatás képes többlet bevételt generálni.

Az osztrák lakásépítési- és felújítási támogatási program tartományonként határozza meg a feltételeket, de az alapelv azonos: a környezetvédelmi szempontok állnak az első helyen, ezt követi a gazdaságosság és a szociális szempontok. A támogatás nagyságát pedig az elért pontszám dönti el. Például aki az olaj kazánját pellet fűtésűre cseréli, az 25 pontot kap, és egy pont 300 eurót ér. Nincs mérlegelés, aki megfelel a feltételeknek, automatikusan kapja a támogatást, amely ez esetben 27,5 éves futamidejű alacsony kamatozású hitel.

A legutóbbi példa viszont egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Osztrák Készház Szövetség "járt ki" a környezetvédelmi alapnál. Ebből a pénzből már a gyárban napelemeket építenek a házak falaiba, és a ház oldalában elhelyeznek egy olyan csatlakozót, amely napból készült árammal tölti fel az elektromos autót.


Fazekas Péter, a Trendhaus készházas cég ügyvezetője azt mutatta be, hogy ma már csak az építész-, az épületgépész-, és a költségvetést készítő program összekapcsolása ad választ az építtető kérdéseire. A komplex rendszer ugyan is a ház tervéből kiszámítja azt is, hogy mennyiből lehet majd kifűteni - működtetni - a házat, illetve, hogy mindennek a megépítése mennyibe kerül.

A konferenciával egyidőben, pénteken délelőtt nyílt meg és vasárnap estig tart nyitva a Készház Vásár a Budapesti Kongresszusi Központban. Ezen 40 cég mutatja be épületeit, illetve azokat a gépészeti berendezéseket, amelyek a jól hőszigetelt épületekben tovább csökkentik a fűtési költséget.