2009. október 16. 16:21

Ausztriában az évi 3 milliárd eurós lakásépítési- és felújítási támogatás legnagyobb részét a környezetvédelmi szempontok szerint osztják szét, a sorban ezt a gazdaságosság és a szociális helyzet követi - mondta Christian Murhammer, az Osztrák Készház Szövetség főtitkára a vasárnap estig nyitva tartó Készház Vásárt kísérő konferencián.

A főtitkár előadásában példát hozott arra, hogy egy 100 millió euróval támogatott lakás-energetikai program 200 millió euró adóbevételt hozott a költségvetésnek, és közben 600 munkahely is keletkezett. Az előadó ezzel érzékeltette, hogy az állami támogatás képes többlet bevételt generálni.

Az osztrák lakásépítési- és felújítási támogatási program tartományonként határozza meg a feltételeket, de az alapelv azonos: a környezetvédelmi szempontok állnak az első helyen, ezt követi a gazdaságosság és a szociális szempontok. A támogatás nagyságát pedig az elért pontszám dönti el. Például aki az olaj kazánját pellet fűtésűre cseréli, az 25 pontot kap, és egy pont 300 eurót ér. Nincs mérlegelés, aki megfelel a feltételeknek, automatikusan kapja a támogatást, amely ez esetben 27,5 éves futamidejű alacsony kamatozású hitel.

A legutóbbi példa viszont egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Osztrák Készház Szövetség "járt ki" a környezetvédelmi alapnál. Ebből a pénzből már a gyárban napelemeket építenek a házak falaiba, és a ház oldalában elhelyeznek egy olyan csatlakozót, amely napból készült árammal tölti fel az elektromos autót.


Fazekas Péter, a Trendhaus készházas cég ügyvezetője azt mutatta be, hogy ma már csak az építész-, az épületgépész-, és a költségvetést készítő program összekapcsolása ad választ az építtető kérdéseire. A komplex rendszer ugyan is a ház tervéből kiszámítja azt is, hogy mennyiből lehet majd kifűteni - működtetni - a házat, illetve, hogy mindennek a megépítése mennyibe kerül.

A konferenciával egyidőben, pénteken délelőtt nyílt meg és vasárnap estig tart nyitva a Készház Vásár a Budapesti Kongresszusi Központban. Ezen 40 cég mutatja be épületeit, illetve azokat a gépészeti berendezéseket, amelyek a jól hőszigetelt épületekben tovább csökkentik a fűtési költséget.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.