2009. február 5. 20:34

A klímaváltozás visszafordításának egyik eleme lehet, hogy a lakóépületek a jelenleginél jóval kevesebb energiát fogyasztanak, vagyis passzívvá válnak. Az erre szolgáló megoldások meglévő épületekben is alkalmazhatók.

Egy épület hőenergia fogyasztását sok dolog befolyásolja, például törekedni kell arra, hogy mennél kisebb legyen a hűlő felülete, és úgy kell tájolni, hogy télen hasznosítsa a napenergiát. Az is elhangzott, hogy Németországban a lakásokat 2,5 méter belmagassággal építik, míg nálunk a 2,7 méter a bevett méret. Ott nem fűtik a felesleges a többlet 20 centimétert.

Az előadásokból világossá vált, hogy Németországban - ahol 250 tervező ért a passzív ház tervezéséhez - az ilyen épületek többlet költsége 10 százalék. Lengyelországban, Szlovákiában legalább 30 százalék a többlet előállítási költség a hagyományos, tégla házakhoz képest, Kínában viszont duplájába kerül a passzív ház.

Szymon Firlag lengyel építész egy olyan passzív házat mutatott be, amelynek a fala 15 centiméter vastag kerámia betonból készült, erre tettek 30 centiméter vastag hőszigetelést. A beton falnak nagy a hőkapacitása, ezért nyáron lassabban melegszik át, mint a csak hőszigetelésből álló falszerkezet - mondta. Ott egy passzív ház többlet beruházása 38 év alatt térül meg a kisebb gáz-, illetve villanyszámlából.

Egy pekingi, lakótelepi beton ház passzívvá tételét mutatta be Zhengnan Zhou építész professzor. A 20 centiméter vastag hőszigetelés, az ablak csere és a szellőztető rendszer beépítése egy 100 négyzetméteres lakásra vetítve 2.400 euró. Ezzel a beruházással a 300 eurós éves fűtési költség 100 euróra csökken - mondta az előadó.

Német példát mutatott be egy viharvert öreg ház passzívvá tételére Roland Matzig építész. Az ilyen átalakítás mindig nehezebb, mint egy új passzív ház felépítése - állította. Például a szomszéd ház felé nem hőszigetelhető a fal, mivel a két épületet annak idején összeépítettek. Ezért az ott keletkező hőveszteséget máshol kell - vastagabb szigeteléssel - ellensúlyozni.


A régi tégla fal jól hőszigetelhető volt, de a padló gondot okozott: a "felszínes" alap miatt nem lehetett lemélyíteni a padlószintet, ezért a szükséges 20 centiméteres hőszigetelést csak a padló szint megemelésével lehetett elhelyezni. Megszüntették az összes villany-, víz-, és fűtés vezetéket, és újra cserélték. Pontosabban a fűtés bekerült a szellőző rendszerbe. A passzív házakat ugyan is kötelező géppel szellőztetni - éppen a jó hőszigetelés és légzárás miatt - és a szükséges minimális melegített levegőt egyszerűbb ezen keresztül "beküldeni" a helyiségekbe, mint külön fűtőberendezést kiépíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.