<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A külföldi piaci szereplők gyors és folyamatos kamatvágást várnak a Magyar Nemzeti Banktól, azonban lehet, hogy csalódniuk kell. Nincs könnyű helyzetben ugyanis az MNB, hiszen szem előtt kell tartania, hogy a forint helyzete még mindig viszonylag ingatag, ráadásul a kamatfelárat sem csökkentheti ész nélkül - olvasható az AXA csütörtökön kiadott elemzésében.

A külföldi piaci szereplők gyors és folyamatos kamatvágást várnak a Magyar Nemzeti Banktól, azonban lehet, hogy csalódniuk kell. Nincs könnyű helyzetben ugyanis az MNB, hiszen szem előtt kell tartania, hogy a forint helyzete még mindig viszonylag ingatag, ráadásul a kamatfelárat sem csökkentheti ész nélkül - olvasható az AXA csütörtökön kiadott elemzésében.

Régen volt már arra példa, hogy a piac ilyen hevesen árazott volna egy ilyen gyors tempójú kamatvágási sorozatot. A három hónapos diszkontkincstárjegyek ugyanis már bő egy héttel a szeptember 28-i kamatdöntés előtt több mint 100 bázisponttal az aktuális alapkamat alatt tartózkodtak. A pénzpiaci FRA ügyletek pedig azt indikálták, hogy az MNB-nek a következő hónapokban legalább fél százalékos tempóban kell haladnia a kamatvágással.

"Mi azonban nem számítunk ilyen radikális monetáris lazításra. Még akkor sem, ha a jegybank a legutolsó döntéséhez kapcsolódó nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a reálgazdaság helyzete és a belső keresleti sokk miatt vártnál alacsonyabban alakuló inflációs számok nem csak lehetőséget teremtenek, de szükségessé is teszik a további kamatcsökkentéseket" - emeli ki Orosz Dániel, az AXA stratégiai tanácsadója.

Fél-egy éves időhorizonton sem vár radikális lépéseket a szakember, az 5-6 százalékos szintet leghamarabb 2010 végén, vagy 2011-ben érhetjük el szerinte. "Véleményünk szerint egyszerűen hiba lenne megfeledkezni arról, hogy a forintot nem olyan nehéz kibillenteni az egyensúlyából, a lakosság devizahitel kitettségéről továbbra sem szabad megfeledkezni" - figyelmeztet az elemző.

Nem lehet radikálisan lecsökkenteni a kamatprémiumot, annak többé-kevésbé szinkronba kell maradnia a hasonló kockázati besorolású feltörekvő piaci országok alapkamataival. Az országkockázati prémium ugyan jelentősen csökkent, de még nem tért vissza a Lehman-esemény előtti tartományba, valamint a választások is egyre inkább közelegnek.

Az elmúlt hetekben azonban ismét kialakult hurráoptimizmus hatására hatalmas érdeklődést és hozamesést lehetett látni a diszkontkincstárjegyek aukcióján és a másodlagos piacon. Ugyan ez nem csak hazai országspecifikus jelenség, a kockázatvállalási hajlandóság növekedésével sok feltörekvő piaci instrumentum hirtelen ismét nagyon vonzóvá vált és jelentős mennyiségű tőke áramlott ezekbe az eszközökbe.


A magyar kötvényvásárlási láz kirobbanását azonban jelentősen tetézte, hogy a külföldi elemző házak egymás sarkát taposva publikálták előrejelzésüket, miszerint itthon még komoly mértékű és elhúzódó kamatcsökkentési kampánynak nézünk elébe. Így a Magyar Nemzeti Bank ismét nincs könnyű helyzetben, mert a külföldi piaci szereplők véleményünk szerint "túlzott" és igen gyors ütemű kamatcsökkentési várakozásokat áraztak be. Ennek megfelelően pedig a következő hónapokban a külföldi befektetőknek elképzelhető, hogy csalódniuk kell, szembesülve azzal, hogy az MNB nem feltétlen akar olyan gyors tempóban és nagy lépésekben haladni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.