TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A külföldi piaci szereplők gyors és folyamatos kamatvágást várnak a Magyar Nemzeti Banktól, azonban lehet, hogy csalódniuk kell. Nincs könnyű helyzetben ugyanis az MNB, hiszen szem előtt kell tartania, hogy a forint helyzete még mindig viszonylag ingatag, ráadásul a kamatfelárat sem csökkentheti ész nélkül - olvasható az AXA csütörtökön kiadott elemzésében.

A külföldi piaci szereplők gyors és folyamatos kamatvágást várnak a Magyar Nemzeti Banktól, azonban lehet, hogy csalódniuk kell. Nincs könnyű helyzetben ugyanis az MNB, hiszen szem előtt kell tartania, hogy a forint helyzete még mindig viszonylag ingatag, ráadásul a kamatfelárat sem csökkentheti ész nélkül - olvasható az AXA csütörtökön kiadott elemzésében.

Régen volt már arra példa, hogy a piac ilyen hevesen árazott volna egy ilyen gyors tempójú kamatvágási sorozatot. A három hónapos diszkontkincstárjegyek ugyanis már bő egy héttel a szeptember 28-i kamatdöntés előtt több mint 100 bázisponttal az aktuális alapkamat alatt tartózkodtak. A pénzpiaci FRA ügyletek pedig azt indikálták, hogy az MNB-nek a következő hónapokban legalább fél százalékos tempóban kell haladnia a kamatvágással.

"Mi azonban nem számítunk ilyen radikális monetáris lazításra. Még akkor sem, ha a jegybank a legutolsó döntéséhez kapcsolódó nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a reálgazdaság helyzete és a belső keresleti sokk miatt vártnál alacsonyabban alakuló inflációs számok nem csak lehetőséget teremtenek, de szükségessé is teszik a további kamatcsökkentéseket" - emeli ki Orosz Dániel, az AXA stratégiai tanácsadója.

Fél-egy éves időhorizonton sem vár radikális lépéseket a szakember, az 5-6 százalékos szintet leghamarabb 2010 végén, vagy 2011-ben érhetjük el szerinte. "Véleményünk szerint egyszerűen hiba lenne megfeledkezni arról, hogy a forintot nem olyan nehéz kibillenteni az egyensúlyából, a lakosság devizahitel kitettségéről továbbra sem szabad megfeledkezni" - figyelmeztet az elemző.

Nem lehet radikálisan lecsökkenteni a kamatprémiumot, annak többé-kevésbé szinkronba kell maradnia a hasonló kockázati besorolású feltörekvő piaci országok alapkamataival. Az országkockázati prémium ugyan jelentősen csökkent, de még nem tért vissza a Lehman-esemény előtti tartományba, valamint a választások is egyre inkább közelegnek.

Az elmúlt hetekben azonban ismét kialakult hurráoptimizmus hatására hatalmas érdeklődést és hozamesést lehetett látni a diszkontkincstárjegyek aukcióján és a másodlagos piacon. Ugyan ez nem csak hazai országspecifikus jelenség, a kockázatvállalási hajlandóság növekedésével sok feltörekvő piaci instrumentum hirtelen ismét nagyon vonzóvá vált és jelentős mennyiségű tőke áramlott ezekbe az eszközökbe.


A magyar kötvényvásárlási láz kirobbanását azonban jelentősen tetézte, hogy a külföldi elemző házak egymás sarkát taposva publikálták előrejelzésüket, miszerint itthon még komoly mértékű és elhúzódó kamatcsökkentési kampánynak nézünk elébe. Így a Magyar Nemzeti Bank ismét nincs könnyű helyzetben, mert a külföldi piaci szereplők véleményünk szerint "túlzott" és igen gyors ütemű kamatcsökkentési várakozásokat áraztak be. Ennek megfelelően pedig a következő hónapokban a külföldi befektetőknek elképzelhető, hogy csalódniuk kell, szembesülve azzal, hogy az MNB nem feltétlen akar olyan gyors tempóban és nagy lépésekben haladni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.