2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

1,6 milliárd dolláros profitot ért el az első negyedévben a Citigroup bankóriás, azonban az elsőbbségi osztalékok miatt ez részvényenként 18 centes veszteséget jelentett, de így is jobb lett a vártnál. Ezt megelőzően sorozatban öt veszteséges negyedévet produkált a cég, mely 45 milliárd dolláros állami segítséget kapott a túléléshez.

A vártnál kisebb lett a Citigroup részvényenkénti vesztesége az év első három hónapjában, sőt az elsőbbségi osztalékfizetés nélkül már nyereséges volt a pénzügyi vállalat - jelentették be pénteken. Az amerikai bank árbevétele csaknem duplájára emelkedett az egy évvel ezelőtti szintről.

Részvényenként 18 cent volt a Citi vesztesége az első negyedévben, ez jobb, mint az elemzők által várt 32 centes érték. Ez a veszteség is csak annak volt köszönhető, hogy az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosainak kifizették a nyereségrészesedést, enélkül 1,6 milliárd dollár volt a vállalat profitja.

Korábban sorozatban öt negyedéven keresztül termelt veszteséget a bank, 2008 első negyedévében még 5,11 milliárd dollár, részvényenként 34 cent volt a mínusz. Ez volt az első nyereséges negyedév a Citi számára, amióta a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Vikram Pandit átvette a cég vezetését 2007-ben.

A Citi árbevétele 24,8 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévben, ez közel a duplája az egy évvel ezelőtti értéknek, míg a nettó árrés fél százalékkal 3,3 százalékra emelkedett.


Az utóbbi időben egyre többet lehetett hallani arról, hogy átalakítanák a cég részvényesi struktúráját. Többek között a 25 milliárd dolláros állami segítséget átváltanák törzsrészvényeknek, ami 36 százalékos szavazati jogot biztosítana a mindenkori amerikai kormánynak.

Az eredmények közlése után a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 20 százalékos pluszba ugrottak a Citigroup részvényei, a vezető határidős indexek is pluszba fordultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!