2p

Augusztus 7-én közli második negyedéves eredményeit a Magyar Telekom, a Concorde elemzői szerint a társaság árbevétele várhatóan az egy évvel korábbi szinthez hasonlóan alakul, a profit viszont jelentősen nőhet.

Lassan nálunk is megkezdődik a gyorsjelentési szezon: augusztus elejétől a magyar tőzsdei cégek is közlik második negyedéves eredményeiket. A blue chipek közül elsőként a Magyar Telekom jelent, a várakozások szerint a cég árbevétele hasonlóan alakul majd, mint a tavalyi második negyedévben, a profit azonban jelentősen megugorhat.

Az árbevétel úgy maradhat a tavalyi szinten, hogy várhatóan a vgezetékes telefonszolgáltatásból származó bevétel csökkent a második negyedévben, az internetszolgáltatás viszont a tavalyinál többet hozhatott a cégnek.

A Concorde elemzői úgy vélik, hogy a Magyar Telekom EBITDA-rátája 5 százalékkal emelkedhet tavalyhoz képest, ez elsősorban azzal magyarázható, hogy tavaly még megjelentek az eredményben a leépítés egyszeri költségei, melyek idén már nem lesznek. Ezektől az egyszeri kiadásoktól megtisztítva a tavalyihoz hasonló szinten lehet idén is az EBITDA, ami kicsivel kedvezőbb a menedzsment korábbi várakozásainál.

Az üzemi eredményt tekintve a Concorde szakemberei 12,6 százalékos emelkedést várnak tavalyhoz képest, míg a nettó eredmény 28,1 százalékkal emelkedhet a szakemberek szerint. Így a cég profitja 23,4 milliárd forint lehet a becslés szerint szemben a tavalyi 18,3 milliárddal.

A forint erősödése jórészt kedvezőtlen a Magyar Telekom számára, mivel a macedón és a montenegrói leányvállalatok eredményeiben ez kiesést jelentene. A beruházások ellenértékét viszont euróban kell kifizetnie a társaságnak, így a forint erősödésével azok olcsóbbá válnának. Mindez azt jelenti, hogy az utóbbi hetek forinterősödése lényegében semleges a Magyar Telekom számára.

A Concorde szerint a régiós szektortársakhoz képest még mindig a Magyar Telekom a legolcsóbb, így az elemzők tartják az 1061 forintos év végi célárat, illetve a fülsúlyozás ajánlást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!