TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. október 24. 07:24

Szerencsésen átaludtuk az amerikai piacról indult, és a hét első napján a világ tőzsdéin keresztülsöprő esését. Ráadásul a lex VW "elmeszelése" új lendületet adhat a Mol-nak.

Szerencsésen átaludtuk az amerikai piacról indult, és a hét első napján a világ tőzsdéin keresztülsöprő esését. Ráadásul a lex VW "elmeszelése" új lendületet adhat a Mol-nak.

A pénteki amerikai zakó és az azt követő nemzetközi reakciót követően félő volt, hogy szerdán durva eséssel nyitunk, ám hétfő estére megnyugodtak a tengerentúlon, és tegnap már az európai (és a New York-i) piacok is emelkedtek. Így az első ijedtséget szerencsésen átvészeltük. Ennek köszönhetően pluszban nyitott a piac, igaz az első húsz perc után a pénteki záróérték közelébe estünk vissza.

A legkomolyabb érdeklődés a Mol iránt van, ami nem meglepő. A magyar cég felvásárlása ellen alkotott jogszabály ugyanis egyesek szerint léket kapott tegnap, amikor az Európai Bíróság (EB) törvénytelennek minősítette a VW-ben a Alsó-Szászország számára különleges jogokat biztosító törvényt.
Első ránézésre tehát a lex Mol is elbukik, és újra megnyílik az út a felvásárlás előtt. Az OMV illetékesei persze egyből kijelentették, hogy "Az Európai Bíróság egyértelműen állást foglalt a részvényesek szavazati jogának korlátozása ellen, amely ellentétes az EU joggal. A Bíróság ítélete megerősíti azt a nézetünket, hogy a MOL Alapszabályában foglalt szavazati korlátozás direkt akadálya a tőke szabad mozgásának és ellentétes az európai joggal."
A fenti nyilatkozat persze erős csúsztatás, mert a szavazati korlátokról nem mondott véleményt az EB, csak az nem tetszik neki, ha egy állam (vagy ebben az esetben szövetségi állam) akarja felülírni a piaci logikát. A Mol alapszabályát azonban a részvényesek alkották (igaz akkor még a magyar államnak is volt egy jelentősebb stockja), így a szavazati korlátot ők oldhatják fel. Más kérdés, hogy az EB bele fog kötni a passzus azon pontjába, hogy csak a magyar kormány által jóváhagyott üzleti terv esetén lehet a Molt felvásárolni, de ez csak részsiker lehet az OMV számára, amíg a Mol és barátai ekkora részvénymennyiséget ellenőríznek, addig nem fognak tudni "kapun belül" kerülni az osztrákok.

Ki-ki saját szája íze szerint értelmezi most a döntést, és hoz vételi vagy eladási döntést. Az ugyanakkor látszik, hogy a sztori még mindig nem fulladt ki a Molban, újabb és újabb kapaszkodók jönnek, aminek köszönhetően a cég emelkedni tud.

A másik nagy részvény, az OTP formán kívül van, míg az olajpapír egy százalékot ugrott, addig a bankrészvény közel ennyit esett. A nemzetközi környezet nem túl kedvező a pénzügyi cégeknek, ezen egy látványos Q3-as gyorsjelentés segíthetne leginkább, ahol az OTP megmutatja, hogy nála semmi gond nincs.

Két kisebb részvény, a Genesis és a Rába mozdult egy százaléknál komolyabban, előbbi fel, a győri cég pedig lefele.

A kora délutáni amerikai cégadatokig elképzelhető, hogy pici plusz, pici mínuszos toporgás lesz, és azok fényében indulhat el valamilyen irányba a Bux.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.