2p

A British Petrol (BP) olajtársaság mérnökei tévesen értékelték a mélytengeri furat nyomástesztjeinek eredményeit, amelyek az olajkitermeléssel járó kísérő gázok hirtelen kilökődésének veszélyéről tanúskodtak - erre utal a BP belső jelentése, amely a Mexikói-öbölben április 20-án történt baleset okaival foglalkozik.

A Bloomberg hírügynökség által vasárnap idézett, egyelőre nem nyilvános kétszáz oldalas jelentés szerint a téves következtetések levonása után április 20-án, a baleset napján tengervízzel kezdték el lecserélni az olajnál és a gáznál is nehezebb fúrófolyadékot. A tengervíz viszont túl könnyűnek bizonyult ahhoz, hogy megakadályozza a kísérő gáz feltörését a fúrószálon keresztül az olajfúró platformhoz, ahol a gyúlékony gáz hatalmas robbanást okozott.

A robbanás következtében 11 ember meghalt, a svájci Transocean vállalattól bérelt, Deepwater Horizon nevű olajfúró platform pedig két napra rá elsüllyedt. A bekövetkezett környezeti katasztrófával több mint 4 millió hordó nyersolaj került a Mexikói-öböl vizébe közel 3 hónap alatt.

A brit olajtársaság az elkövetkező napokban teszi közzé hivatalosan a jelentésben szereplő megállapításokat. A katasztrófa okainak kivizsgálása néhány nappal a baleset után kezdődött meg - közölte a Bloomberget informáló forrás, amely szerint a jelentés megállapítja, hogy a BP legalább részben felelős az amerikai partoktól 65 kilométerre, 1,5 kilométeres mélységben a tengerszint alatt történt olajszivárgásért.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!