2009. december 9. 08:01

A december eleje hagyományosan a Mikulás-rally időszaka a világ tőzsdéin, ilyenkor szokott jönni az utolsó komolyabb emelkedés az év vége előtt. Idén azonban nemhogy emelkedés, de forgalom is alig van, az utóbbi napokban csak helyben toporog a tőzsde. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők már nem is számítanak nagy mozgásra idén.

A december eleje hagyományosan a Mikulás-rally időszaka a világ tőzsdéin, ilyenkor szokott jönni az utolsó komolyabb emelkedés az év vége előtt. Idén azonban nemhogy emelkedés, de forgalom is alig van, az utóbbi napokban csak helyben toporog a tőzsde. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők már nem is számítanak nagy mozgásra idén.

Az utóbbi két-három napban erőteljesen lecsökkent a forgalom a Budapesti Értéktőzsdén, mozgások is alig vannak a piacon. Az év végéhez közeledve az elemzők már nem is számítanak komoly meglepetésekre, azaz kezdhetünk készülni 2010-re, amikor majd ismét a nemzetközi hangulat függvényében mozdulhatunk el valamerre.

Elég csak egy pillantást vetni az alábbi ábrára, és tisztán látszik a részvényszekció forgalmának csökkenése november eleje óta a Budapesti Értéktőzsdén. A 2009-es átlag napi 21 milliárdos forgalom jelenleg, azonban az elmúlt napokban rendre ez alatt maradt az érdeklődés.


Az utolsó lehetőségről is lecsúszott a tőzsdei Mikulás

"A realitásokat tekintve egy-másfél hét tényleges kereskedés van még hátra az idei évből, ebben az időszakban nem is számítok komoly mozgásra és forgalomra" - mondta el az mfor.hu kérdésére Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A következő időszakban fontos makroadatok sem lesznek a nemzetközi piacokon, ez is arra utal, hogy csendben csordogál majd a tőzsde. "Persze bármikor jöhet egy váratlan pozitív vagy negatív hír, mint legutóbb a Dubai World esetében" - teszi hozzá az elemző.

Herczenik Ákos szerint a Mikulás-rallyra múlt pénteken volt még egy utolsó lehetőség, amikor a vártnál jobb amerikai munkanélküliségi adat jelent meg, azonban akkor is elszalasztották a piacok az esélyt az emelkedésre.

"Nagyon úgy néz ki, hogy idén már nincs igény további rallyra, eleget emelkedett már a piac 2009-ben" - vélekedik Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője. Szerinte az év hátralevő része nagyjából így fog eltelni, ahogy az utóbbi napok: kis forgalom és kis elmozdulások jellemezhetik a piacot. "Inkább óvatosan lefelé tendálhatnak az árfolyamok, profitrealizálás, pozíciózárás jellemezheti a befektetőket" - vélekedik a szakember.

Herczenik Ákos szerint az év végén az illikvid piacon megnőhet a volatilitás, de jelentős mozgások már nem várhatók. "Ezt az évet már valószínűleg kihúzzuk a jelenlegi szintek környékén, az intézményi befektetőknek, alapkezelőknek is ez az érdeke" - véli a Raiffeisen elemzője.

Jövőre muszáj lesz elindulni valamerre

"Szerintem ez a tetőzési folyamat eltarthat egy darabig, aztán 2010 elején jöhet egy egészséges korrekció a piacokon. Itt nem kell komolyabb zuhanásra, összeomlásra gondolni, de egy kis visszaesés már aktuális lenne" - válaszolta kérdésünkre Herczenik Ákos.

Réczey Zoltán szerint az év vége mellett az is okozza az alacsony forgalmat, hogy amúgy is kivárás van a piacon. A Buda-Cash elemzője szerint több nyitott kérdés is van a piacon, például az, hogy hogy sikerül majd Amerikában a karácsonyi szezon a kiskereskedőknek, illetve hogy a munkanélküliség múlt héten látott jelentős javulása valós-e. Hazai viszonylatban a politikai bizonytalanság jellemezheti a hangulatot a jövő évi választások előtt.


"Ha jó hírek érkeznek 2010 elején a nemzetközi piacokról, akkor mi is felfelé mozdulhatunk el, ellenkező esetben akár egy komolyabb esés is jöhet" - vélekedik Réczey Zoltán. Emellett a jövő év elején fontos lehet a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, mellyel kapcsolatban egyelőre komolyak a várakozások - teszi hozzá az elemző.