2007. október 15. 11:09

Makro adatokból koránt sem leszünk úgy ellátva, mint az elmúlt héten, persze így is lesz mi miatt izgulni. A héten ugyanis megindul a gyorsjelentési szezon dömpingje, a Standard and Poor's 500-as indexből például 80 társaság teszi közzé az eredményét.

Makro adatokból koránt sem leszünk úgy ellátva (azért lesz fontos!), mint az elmúlt héten, persze így is lesz mi miatt izgulni. A héten ugyanis megindul a gyorsjelentési szezon dömpingje, a Standard and Poor's 500-as indexet alkotókból például 80 társaság teszi közzé az eredményét.

A legnagyobb várakozás a pénzügyi óriások jelentését övezi, melyek közül érdemes kiemelni a Citigroupot és a Bank of Americát. A Citigroup hétfői jelentése szerint az elmúlt év hasonló időszakától ugyan elmarad a cég nyeresége, ám az elemzői konszenzusnál kedvezőbb számokat publikált a bank. A társaság az egy évvel korábbi részvényenkénti 1,06 dollárhoz képest most július-szeptember között 47 centes nyereséget ért el (összességében 3 milliárd dollárnál többel csökkent az eredménye), amely némileg jobb, mint a 44 centes várakozás. A bevételei ugyanakkor 22,7 milliárd dollárt tettek ki, szemben a bázisidőszaki 21,4 milliárddal.

Emellett hétfőn jelent a kínai játékvisszahívások miatt gyenge negyedévet záró Mattel és a biotechnológiai szektor egyik prominense, a Genentech.

Ami aggodalomra adhat okot, az ugyanakkor nem a mostani negyedéves eredmények, hanem a lehetséges profitwarningok. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a gazdaságnövekedés lassulása miatt romló kilátásokról számolnak be a cégek. Amennyiben nagy számban azt közlik, hogy visszafogják eddigi várakozásukat a folyó negyedév kapcsán, akkor a tőzsdemutatók jelentősebb gyengülése várható.

Borítékolhatóan gyenge lesz a hét közben kiadott adatok közül a szeptemberi újonnan megkezdett lakóingatlan-építés. Az elemzői konszenzus szerint 3,9 százalékos visszaesésre lehet számítani éves szinten 1,280 millióra az augusztusi 1,331 millióról.

A hét leglényegesebb tengerentúli makroszáma a szeptemberi fogyasztói árindex, amelyre szerdáig kell várnunk. A szakértők véleményének az átlaga szerint az átfogó index 0,3 százalékkal nőtt az augusztusi 0,1 százalékos csökkenés után. A várakozások szerint az élelmiszer- és energiaárak nélküli szeptemberi magindex megegyezett az augusztusival, + 0,2 százalék volt.

Szintén a hét közepén ismerteti a Fed az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentését. Az úgynevezett Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor kétnapos ülését befejezve október 31-én dönt a kamatról.