2p

Erős eséssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói az észak-koreai atomrobbantás okozta idegesség és a Fed esetleges kamatemelése miatt.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 394,46 ponttal, 2,13 százalékkal, 18 085,45 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 53,49 ponttal, 2,45 százalékkal lett kisebb, és 2127,81 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 133,58 ponttal, 2,54 százalékkal csökkent, és 5125,91 ponton zárt.

A befektetőket elsősorban Eric Rosengren bostoni Fed-elnök nyilatkozata ijesztette meg. Az amerikai jegybankrendszer irányadó kamatról döntő testületének, a nyíltpiaci bizottságnak (FOMC) a tagja azt mondta a CNBC tévé tudósítása szerint, hogy az alacsony kamatok növelik az amerikai gazdaság túlhevülésének a veszélyét, a szigorúbb monetáris politika a megfelelő eszköz ahhoz, hogy fenntartsák a teljes foglalkoztatottságot. A részvénypiacok megijedtek, hogy az amúgy a monetáris lazítás hívének - vagyis "galambnak" - elkönyvelt jegybankár "héja" nyilatkozata arra utalhat, hogy a Fed akár már szeptemberben fölemelheti az irányadó kamatot.

Ilyen lett az új iPhone7

Egy másik FOMC-tag, Daniel Tarullo hiába nyilatkozott úgy, hogy több jelét szeretné látni az infláció gyorsulásának, mielőtt kamatot emelnének, ez nem állította meg a részvénypiaci eladási hullámot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!