2p

32,8 százalékkal csökkent a Richter profitja az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez jórészt a forint erősödésének tudható be - közölte a gyógyszercég kedd hajnalban.

A közzétett gyorsjelentés szerint a Richter árbevétele minimális mértékben emelkedett a vizsgált időszakban, a profit viszont jelentősen visszaesett az erős forintnak köszönhetően. Az elemzők számítottak egy hasonlóan gyenge eredményre, a cég ugyanis már korábban is küzdött az erős forint ellen, az utóbbi időben pedig már nem tudta fedezni a kiesett bevételeket. Különösen a második negyedévben bukott sokat a vállalat: a mérleg szerinti eredmény 72,4 százalékkal esett vissza.

Az idei első félévben a nem konszolidált árbevétel 86 676 milliárd forint volt, ez 2,5 százalékkal magasabb, mint 2007 első hat hónapjában. Az adózott nyereség a kiugróan gyenge második negyedévnek köszönhetően 11,149 milliárd forintra csökkenti, ami 32,8 százalékkal marad el a tavalyitól. Konszolidáltan az árbevétel 3,2 százalékkal nőtt, így 114,834 milliárdot tett ki, míg a mérleg szerinti nyereség 29,2 százalékkal, 13,134 milliárdra csökkent.

A második negyedévben a konszolidált árbevétel 4 százalékkal maradt el a tavalyi év hasonló időszakához képest, 57,808 milliárd forintot tett ki. A mérleg szerinti nyereség 72,4 százalékkal csökkent az év második három hónapjában, 2,9 milliárd volt. Ez kicsivel kedvezőbb a Concorde pesszimista becslésénél: az elemzők 2 milliárdos profitot vártak, ami 82 százalékkal lett volna alacsonyabb a tavalyinál.

(A gyorsjelentés részleteiről és a Richter-menedzsment reakcióiról a nap folyamán a Menedzsment Fórum részletesen beszámol)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!