<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szemet gyönyökördtető luxuslakások is megtalálhatóak Magyarországon, a létező minden földi jóval felszerelve, sokszor szuperpanorámás telkeken. Áruk nem egyszer sokszázmillió, amit a mostani helyzetben nem túlzottan sok vevőnek áll szándékában kifizetni. Hogyan adható el a luxuslakás?

Sokan sétálgattak sóvárogva például a Rózsadombon anno, bámészkodva-írigykedve a környéken található minden igényt kielégítő lakásokkal, házakkal kapcsolatban. Hiszen ki ne szeretett volna városi panorámát, belső úszómedencét, vagy éppen a hatalmas kert ajtajából a nappaliba közlekedő liftet? Igény tehát van ezekre a lakásokra, tőke viszont – főleg most – egyre kevésbé. A luxuspiac eddig sem a gyors tranzakciókról volt híres, mostanra azonban még inkább megnövekedett az értékesítési idő.

Másfajta vásárlóközönség

„A luxus egész más mint a tömegpiac, olyan apróságokon múlhat az eladás, mint például nem megfelelő méretű az úszómedence, vagy éppen útban van két-három fa vagy ház a teljes kilátásnak” – avatta be a Lakásmustrát a részletekbe egy prémium-ingatlanokkal foglalkozó szakértő. Véleménye szerint a racionális érvekkel szemben itt sokkal több szerepe van az emóciónak, egy-egy házba ha beleszeret a vásárló, akkor nyerő a helyzet, az apróságok már nem számítanak, ugyanakkor ha nem teljes a szerelem, szinte minden ház esetén jó pár hibát elő lehet hozni.

Ilyen buktató lehet például az értékállóság. A gyönyörű, görög oszlopokkal, barokkos motívumokkal díszített ház néhány éve még a piac slágere volt, ma már inkább azon gondolkodnak a vevők, hogyan lehetne minél olcsóbban a mai design-trendeknek megfelelően átalakítani. Vagyis ugyanaz érvényes,mint a tömegpiaci lakások esetében: a túlságosan extrém kialakítású ingatlanok nehezen találják meg gazdáikat.

„Tudni kell azt is, hogy a kategóriában vásárlók ritkán érkeznek 0%-os önerővel. Azt is mérlegelik, hogy mennyire felel meg arra a célra az ingatlan, amire ők szeretnék használni, nem-e olcsóbb egy új házat építeni valahol máshol? Sokszor a telek adottságai adják el a házat is, de ilyenkor bizony kemény áralku kezdődik, hiszen a vevő kalkulál, hogy mennyit kell ráfordítani a felújításra, vagy az átalakításra, hogy esetleg szívesen éljen a lakásban, vagy ki tudja azt adni” – mondja szakértőnk.

Nem kell a kváziluxus

Igazán igényes és minőségi ingatlanból még viszonylag nincs tömeg a piacon, annál több úgynevezett „kvázi-luxus” lakást kínálnak, azaz a 80-as évek végén, 90-es évek elején épített, nagyméretű, de műszakilag-esztétikailag sokszor elavult ingatlanokat – luxusáron. Ilyen esetben – ha az árból nem szívesen enged az eladó, az egyetlen lehetséges vonzerő a telek lehet, mivel főleg a fővárosban a jó adottságú telkek kínálata szűkös.
Eladni ezeket a kváziluxus lakásokat csak úgy lehet, ha megbecsülteti a tulajdonos a valós értékét, lehetőleg külön a telket, és külön a házat is – ha a ház luxuspiaci szempontból „semmilyen”, akkor a telek árával lehet játszani, felvetve azt a lehetőséget, hogy a régi ház akár még a bontható kategóriába is átsorolható. Sajnos az az „eszmei” érték, melyet az ilyen jellegű ingatlanok tulajdonosai sokszor indokoltnak tartanak, nagyon kevés esetben érvényesíthetőek a piacon.

Hogyan lehet eladni?

A luxuslakás értékesítése bonyolult és lassú folyamat. Először is meg kell találni azt a célközönséget, akit érdekelhet az ingatlan, és akik nem biztos, hogy a népszerű ingatlanhirdetési oldalakat keresik. Az sem biztos, hogy éppen vásárolni akarnak, de ha olyan helyen jelenik meg a hirdetés, ahol az egyébként szokatlan – például egy gazdasági újságban – könnyen lehet, hogy lesznek jelentkezők.

Adott esetben megoldást jelenthet, ha az ingatlan több részre osztható, ilyenkor akár „lakásonként” is el lehet adni, arra azonban figyelni kell, nehogy a további vevők azért lépjenek vissza, mert „valaki már van az ingatlanban”. Ismeretségi, szakmai, üzleti körökben is beszélni kell az eladásról, sosem lehet tudni, ki-mikor keres cégének rezidenciát.


Óvatosan kell intézni a mutatásokat is, különösen ha komolyabb értékek vannak a lakásban. A pontos címet sehol sem szabad hirdetni, bőven elég egy tág környék (pl. II. kerület legszebb részén), és egy mobiltelefonszám. A bemutatást – különösen nagy alapterület és több vevő esetén – nem szabad egyedül végezni, sőt az sem árt, ha a leendő vevővel egy semleges helyen találkozunk először, ha gyanú merül fel, fel sem kell vinni az ingatlanba. A fotókon lehetőleg ne szerepeljenek olyan régiségek, high-tech berendezési tárgyak, drága bútorok, ékszerek, melyek tippet adhatnak a nem egészen vásárlási szándékkal érkezőknek.

Amennyiben néhány héten belül nincs eredmény, nem szabad feladni: több olyan luxusvilla is kelleti magát az ingatlanosoknál, melyek szinte tökéletesek, de mégis évek óta várnak a megfelelő tőkeerővel rendelkező vevőre. Ha sürgősen kell bevétel, el lehet gondolkodni az átmeneti kiadáson is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.