2009. november 3. 18:01

A bankok nyilvános listáin a nem fizető adósok ingatlanjai közül már csak a nehezen értékesíthetők jelennek meg, de azok ára sem annyira kedvező, hogy azért érdemes lenne vállalni a jogi herce-hurcát - állítja az Alku-Novum Kft. közleménye.

A bedőlt ingatlanok közül a könnyen értékesíthetőket a bankok a saját hálózatukon, illetve befektetői kapcsolatrendszerükön keresztül adják el. A nagyközönség számára készülő listákból ezek már hiányoznak.


A listákon szereplő ingatlanok árait lehet hogy 30-40 százalékkal a piaci ár alatt jelölik meg, de ezt fenntartással kell kezelni - áll a közleményben. Az értékbecslés ugyan is többnyire a bank "szájíze" szerint készült, és a piaci árak is csökkentek a válság hatására. Így összességében a mostani piaci árhoz képest a kínálati ár jó, ha 10 százalékkal kisebb. Ennyi kedvezményért viszont nem kellemetlenségeket kellene a vevőknek vállalniuk.

A hitelt törleszteni nem tudó adósok nagy része nem működik együtt a bankjával. Így a lakás nem adható el gyorsan, és viszonylag jó áron. A bank lakott ingatlant ad el, vagy pedig a saját követelését értékesíti. A vevőnek mindkét esetben ki kell költöztetni a korábbi tulajdonost, de ezt a téli hónapokban nem tehetik meg, tehát nem kerülhetnek birtokon belülre. A vevőnek előre nem tisztázott közüzemi tartozásokkal is számolnia kell, amely szintén a 10 százaléknyi kedvezményes árat apasztja. (MTI)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.