2010. október 21. 10:31

A nyugdíjpénztári járulékok befagyasztása miatt mintegy 200 milliárd forint hiányozhat 2011-ben a kötvénypiac keresleti oldaláról, ettől azonban várhatóan nem fog összeomlani a rendszer - hangzott el az ING Investment Management csütörtöki sajtóbeszélgetésén. A cég szakemberei szerint a járulékok befagyasztása elfogadható abban az esetben, ha később az állam kárpótolja az ügyfeleket. Mfor.hu-tudósítás.

A magánnyugdíjpénztári járulékok átutalásának befagyasztása után sokan attól tartottak, hogy a kötvénypiacról hiányozni fog a pénztárak által befektetett pénz. Az ING szakemberei szerint attól nem kell tartani, hogy a kieső kereslet miatt összeomlik a piac, a pénztárak befektetési döntéseit sem fogja várhatóan jelentősen befolyásolni a kormány döntése.

200 milliárd fog hiányozni

"Jelenleg a nyugdíjpénztárak eszközeiknek mintegy 70 százalékát tartják magyar eszközökben, ennek nagyobb részét pedig állampapírban. Mindez azt jelenti, hogy a 420 milliárd forintnyi elvonás következtében 200 milliárd forint hiányozhat a kötvénypiac keresleti oldaláról" - véli Pájer Tamás, az ING Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint önmagában ez nem fogja megrengetni a piacot.

Az ING szakértője arra számít, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jövőre csökkenti majd a hosszú lejáratú kibocsátásokat a nyugdíjpénztári kereslet eltűnése miatt, ugyanakkor az látszik, hogy a kibocsátási terv elsősorban a devizakötvényekre koncentrál jövőre.

Pájer Tamás szerint a kötvénypiaci hangulatot 2011-ben elsősorban a nemzetközi események fogják meghatározni, illetve fontos lesz, hogy a befektetők és a hitelminősítők hogyan értékelik majd a kormány bejelentett lépéseit. "Szerintem strukturálisan nem a jó irányba mutatnak a bejelentett intézkedések. Igaz ugyan, hogy nekünk lesz az egyik legalacsonyabb költségvetési hiányunk, ennek szerkezete azonban nem lesz egészséges a különadók és a nyugdíjpénztári pénzek elvonása miatt" - mondta ezzel kapcsolatban a szakember.

Az ING befektetési igazgatója szerint hordoz magában némi kockázatot az, hogy egyelőre nincs garancia, hogy 2012-től újraindulnak a nyugdíjpénztári átutalások, illetve sikerül kivezetni a válságadókat. Pájer Tamás szerint problémás, hogy a strukturális bejelentések elmaradtak, egyelőre nem látszik, hol fog tudni spórolni magán az állam.

Reménykednek a megfontolt döntésben

"Fontos, hogy az országnak legyen egy fenntartható nyugdíjrendszere, a lakosságnak pedig legyenek olyan hosszútávú megtakarításai, melyek ellensúlyozni tudják a romló korfát" - mondta a beszélgetésen Benczédi Balázs, az ING Alepkezelő elnök-vezérigazgatója. Éppen ezért a szakember abban bízik, hogy a minisztériumban hideg fejjel, mérlegelés után hozzák meg a végső döntést.

Az alapkezelő vezetője hozzátette: befektetési döntéseiket 2011-ben sem fogják befolyásolni a kormány lépései, továbbra is azt tartják majd szem előtt, hogy az ügyfelek minél jobban járjanak. "Hiszünk Magyarországban, abban, hogy itt lehetünk. Szó sincs arról, hogy esetleg a kivonulást fontolgatnánk" - hangsúlyozta Benczédi újságírói kérdésre.

Amerika beragadhat

A sajtóbeszélgetésen szó esett az ING Investment Management legfrissebb világgazdasági előrejelzéséről is. A szakemberek arra számítanak, hogy a fejlett világ nominális növekedése alacsony lesz, nagyok lesznek a bizonytalanságok. Sőt, fennáll annak veszélye is, hogy a világgazdaság ismételten recesszióba csúszik.

A világgazdaságon belül a feltörekvő piacok teljesíthetnek jobban jövőre, a nagyobb, megbízhatóbb, fenntarthatóbb növekedés kedvező befektetési lehetőségeket tartogathat ezekben az országokban. Az amerikai gazdasággal kapcsolatban ugyanakkor meglehetősen pesszimista a 2011-es előrejelzés: az ING szakemberei szerint a lakossági fogyasztás visszafogott marad a munkanélküliségtől való félelem miatt, ezért beragadhat a gazdaság a tengerentúlon. Az eurózóna viszont Németország vezetésével már bíztatóbb növekedésnek indult - hangzott el a beszélgetésen.

BK

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés